Olaf Šolc će svjedočiti o rešavanju poreskih prevara vrednih više milijardi evra

Olaf Šolc će svjedočiti o rešavanju poreskih prevara vrednih više milijardi evra

Njemački kancelar Olaf Šolc trebalo bi da svijedoči u petak pred poslanicima o svojoj ulozi gradonačelnika Hamburga u borbi protiv poreske prevare od više milijardi evra u slučaju koji preti da ga okalja čak i dok se bori sa krizama više frontova.

U šemi „cum-ek“ ili oduzimanja dividende, banke i investitori bi brzo trgovali akcijama kompanija oko dana njihove isplate dividende, zamagljujući vlasništvo nad akcijama i omogućavajući više stranaka da lažno traže poreske olakšice na dividende.

Rupa, koja je sada zatvorena, poprimila je političku dimenziju u severnom lučkom gradu Hamburgu zbog tromosti vlasti pod gradonačelnikom Šolca da zahtevaju otplatu miliona evra dobijenih u okviru šeme važne lokalne banke Varburg.

Varburg, koji igra veliku ulogu u drugom po veličini gradu u Nemačkoj, na kraju je platio svoj porez od 50 miliona evra nakon što je intervenisalo savjezno ministarstvo finansija.

Slučaj preti da potkopa kancelara čak i dok on pokušava da održi svoju razularenu koaliciju suočen sa rastućim nezadovoljstvom javnosti zbog rastuće energetske inflacije nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

„Sve to smrdi do neba i jednostavno se nije moglo desiti bez političkog uticaja“, rekao je Ričard Selmaker, predstavnik opozicionih konzervativaca u komitetu, za emiter ntv.

Šolc, koji je odbacio sugestije o bilo kakvoj neprikladnosti u njegovom vođenju afere, trebalo bi da se suoči sa istražnim odborom Hamburga koji istražuje ovo pitanje na saslušanju u petak od 14:00 CET (12:00 GMT).

„Ovo je pitanje već dve i po godine“, rekao je Šolc nedavno novinarima. „Bezbroj dosijea je proučeno, bezbroj ljudi je saslušano. Rezultat je uvek: nije bilo političkog uticaja.“

Ali nedavni naslovi da su tužioci koji istražuju šemu u Hamburgu otkrili 200.000 evra u sefu lokalnog političara iz Šolcovih vladajućih socijaldemokrata ponovo su podstakli sumnje u političku intervenciju u ime banke.

Šolc je negirao bilo kakvo saznanje o ovom novcu ili njegovom porijeklu i rekao da više nema kontakt sa uključenim zakonodavcem. Poslanik nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Kancelarka se već suočila sa hamburškim zakonodavcima prošle godine i priznala da je tada imala niz sastanaka sa tadašnjim predsjednikom Varburga, ali je rekla da ne može da se seti detalja.

„On priznaje samo ono što se može dokazati“, rekao je Selmaker.

Jedan od nedavnih nalaza državnog tužioca je neslaganje između mnogih kalendarskih unosa hamburških vlasti u kojima se pominje Varburg banka i „cum-ek“ i nekoliko mejlova na tu temu, piše magazin Der Spiegel, pozivajući se na izveštaj tužilaca.

„Ovo sugeriše ciljano brisanje (mejlova)“, citirao je Špigl izveštaj.