Garsija nadmašila Gauffa, na US Openu za 1. polufinale slem turnira

Garsija nadmašila Gauffa, na US Openu za 1. polufinale slem turnira

Karolin Garsija nikada nije dozvolila Koko Gauf – ili publici – da se u potpunosti uključe u njihovo četvrtfinale Otvorenog prvenstva SAD u utorak uveče.

Od samog početka, Garsija je igrala tenis sa visokim ulozima i stavljala udarce tamo gde je željela, ponekad tačno uz Gaufove noge, ponekad van domašaja. Za razliku od ranog uspjeha koji je Gauff, još uvek imao samo 18 godina, doživeo, to je bio dug put za Garsiju, koja sada igra u prvom grend slem polufinalu u karijeri sa 28 godina.

17. nosilac Garsija preuzela je kontrolu na početku i nikada nije popustila u pobjedi od 6-3, 6-4 nad 12. nosiocem Gauffom na stadionu Artur Eš.

„Samo se trudim“, rekla je Garsija, „čak i kada sam pod stresom.

Izgubila je oba prethodna dva meča protiv Gaufa, koja je bila drugoplasirana na Otvorenom prvenstvu Francuske u junu, ali je ovoga puta bio daleko bolja igračica.

Garsija, koja je iz Francuske, ove godine nije ustupila set na Flushing Meadovs-u i produžila je svoj pobjednički niz na ukupno 13 mečeva, učvršćujući svoj status osobe koja trenutno igra dobro kao i bilo koga u ženskom tenisu.

Prošlu sezonu je završila na 74. mjestu, ali se sada predviđa da će sledeće nedelje da se popne u prvih 10. „Poslednjih par mjeseci.“ Garsija je rekla: „Ponovo se osećam zdravo.“

Ona će se u četvrtak suočiti sa vicešampionom Vimbldona Ons Jabeur iz Tunisa, a u pitanju je plasman u finale. „Radujem se sledećem izazovu i onome što mogu da postignem“, rekao je Garsija.

Jabeur se plasirala u svoje prvo polufinale u Njujorku pobjedom od 6-4, 7-6 (4) nad igračicom koja je u trećem kolu pobjedila Serenu Vilijams, Ajlom Tomljanović.

Jabeur je prva žena koja predstavlja afričku naciju koja je stigla do fajnal-fora Ju-Es opena tokom profesionalne ere, koja je počela 1968.

„Samo pokušavam da radim svoj posao i, nadam se, inspirišem sve više i više generacija iz Afrike“, rekao je Jabeur. „Zaista mi mnogo znači.“

Rekla je da joj je trčanje do meča za titulu u All England Clubu omogućilo da „više vjeruje u sebe“ i shvati: „Imala sam u sebi da mogu da osvojim grend slem“.