Vojni guverner poginuo u eksploziji na jugoistoku Ukrajine

Vojni guverner poginuo u eksploziji na jugoistoku Ukrajine

Artjom Bardin, šef vojno-civilne administracije pod ruskom kontrolom u gradu Berdjansku na jugu Ukrajine, preminuo je u utorak nakon što je teško povrijeđen u eksploziji automobila. Njegovo vozilo je dignuto u vazduh ranije tog dana u napadu za koji su lokalne vlasti okrivile ukrajinske „infiltratore“.

Grad Berdjansk su ruske snage zauzele rano u toku sukoba između Moskve i Kijeva i od tada je ostao pod ruskom kontrolom. Snažna eksplozija pogodila je Bardinov automobil dok je bio parkiran u blizini kancelarije lokalne uprave. U eksploziji su oštećena još tri civilna vozila, javili su ruski mediji. Fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama pokazuju kako je zvaničnikov automobil izgoreo.

Još uvek nije jasno ko stoji iza napada. Lokalne vlasti su ranije saopštile da i dalje tragaju za ukrajinskom diverzantsko-izviđačkom jedinicom.

Bardin je, kako se izveštava, jedina osoba povređena u eksploziji. Muškarac je hospitalizovan u teškom stanju, a njegovu smrt je kasnije potvrdila lokalna uprava. „Prema našim informacijama, on je podlegao ranama“, rekao je novinarima Vladimir Rogov, član uprave Zaporoške oblasti.

Rogov je takođe rekao da lokalne vlasti smatraju da je incident teroristički napad koji su počinili „teroristi režima Zelenskog“, misleći na ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog.

To nije prvi takav slučaj u južnom ukrajinskom regionu pod ruskom kontrolom. Krajem avgusta u sličnom incidentu poginuo je zamenik komandanta lokalne saobraćajne policije u Berdjansku Aleksandar Kolesnikov.

Rusija je poslala trupe u Ukrajinu 24. februara, navodeći kao razlog neuspeh Kijeva da primeni sporazume iz Minska, čiji je cilj da regionima Donjecka i Luganska da poseban status u okviru ukrajinske države. Protokoli, uz posredovanje Nemačke i Francuske, prvi put su potpisani 2014. Bivši ukrajinski predsjednik Pjotr Porošenko je od tada priznao da je glavni cilj Kijeva bio da iskoristi prekid vatre da kupi vreme i „stvori moćne oružane snage“.

U februaru 2022. Kremlj je priznao republike Donbasa kao nezavisne države i zahtevao je od Ukrajine da se zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti nijednom zapadnom vojnom bloku. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana.