Argentina: Treća osoba uhapšena u pokušaju atentata na VP

Argentina: Treća osoba uhapšena u pokušaju atentata na VP

Treća osoba je uhapšena u okviru istrage o pokušaju atentata na potpredsjednicu Argentine Kristinu Fernandez — potez koji sugeriše da je u incident mogla biti uključena mreža ljudi.

Agustina Diaz, za ​​koju se čini da je barem bila bliska prijateljica devojke čoveka optuženog da je pokušao da ubije Fernandeza 1. septembra, privedena je u ponedeljak u provinciji Buenos Ajres, potvrdio je zvaničnik koji je upoznat sa slučajem. The Associated Press. Govorili su pod uslovom anonimnosti jer nisu bili ovlašćeni da govore o istrazi.

Fernando Sabag Montiel, 35-godišnji državljanin Brazila, priveden je ubrzo nakon što je uperio pištolj u potpredsednicu Argentine ispred njene kuće. Dvaput je povukao okidač, ali pištolj Bersa nije opalio, iako je bio napunjen sa pet metaka.

Njegova devojka Brenda Uliarte, 23-godišnja Argentinka koja je navodno bila na mestu pokušaja pucnjave, uhapšena je tri dana kasnije.

Ulijarte i Sabag Montijel optuženi su za pokušaj ubistva Fernandeza, najvažnije političke ličnosti u Argentini u poslednjih 15 godina. Bila je predsjednica u dva mandata od 2007. do 2015. i sada ima i vatrene sledbenike i klevetnike.

Uliarte je imao Diazov kontakt sačuvao u svom telefonu kao „ljubav mog života“ i njih dvoje su bili u kontaktu pre i posle pokušaja atentata. Prema zvaničnicima, Diaz je navodno pomogao Diazu da pobegne sa mesta događaja nakon pokušaja atentata.

„Sa onim što do sada učimo, uloga koju je Brenda igrala postaje relevantnija“, rekao je zvaničnik.

Sabag Montiel živi u Argentini od 1990-ih. Čini se da fotografije objavljene na njegovim sada neaktivnim društvenim mrežama pokazuju da ima tetovaže sa nacističkim simbolima na rukama i šakama.

Pravosudni istražitelji koriste sigurnosne snimke i komunikaciju putem mobilnog telefona kako bi pokušali da rekonstruišu šta se dešavalo danima pre pokušaja pucnjave i da li je bilo sumnjivih ljudi prisutnih oko potpredsednikove kuće danima pre napada.

Ulice oko kuće potpredsednice bile su pune pristalica danima nakon što je tužilac zatražio kaznu od 12 godina zatvora, kao i doživotnu zabranu obavljanja javnih funkcija, protiv Fernandezove zbog navodne korupcije u javnim radovima tokom njene administracije.

Fernandez je odbacila sve optužbe i kaže da je žrtva političkog progona koji je trebalo da je izbaci sa javne funkcije.

U međuvremenu, zvaničnici su rekli da je Fernandez takođe dobio pretnju smrću putem poziva upućenog na liniju za hitne slučajeve.

Poziv je upućen iz grada La Plate, oko 70 kilometara (45 milja) južno od Buenos Ajresa, i „istražuje se“, rekao je ministar bezbjednosti Anibal Fernandez.