Tajvan ugošćuje desetine stranih poslanika u Vašingtonu kako bi podstakli sankcije Kini

Tajvan ugošćuje desetine stranih poslanika u Vašingtonu kako bi podstakli sankcije Kini

Tajvanski de fakto ambasador u Vašingtonu, Sjao Bi-Kim, ugostio je u utorak desetine međunarodnih poslanika koji podržavaju sankcije Kini zbog agresije na ostrvo, pokazujući podršku Tajpeju usred vojnog pritiska Pekinga.

Nenajavljeno okupljanje oko 60 parlamentaraca iz Evrope, Azije i Afrike u tajvanskoj diplomatskoj vili na vrhu brda u Vašingtonu – zvanoj Tvin Ouks – najnoviji je potez u naporima Tajpeja da ubedi kolege demokratije da se suprotstave Kini od ruske invazije na Ukrajinu koja je povećala zabrinutost da je Bej mogao da pokuša da zauzme ostrvo silom.

Očekuje se da će grupa, koju čine članovi Interparlamentarne alijanse za Kinu (IPAC) koja se okupi u Vašingtonu ove nedelje, potpisati obećanje da će podstaći svoje vlade da usvoje „veće odvraćanje od vojnih ili drugih prinudnih“ akcija Narodne Republike Kina (NRK) protiv Tajvana, prema nacrtu koji je Rojters video.

„Mi ćemo voditi kampanju kako bismo osigurali da naše vlade signaliziraju NR Kini da će vojna agresija na Tajvan skupo koštati Peking. Ekonomske i političke mjere, uključujući značajne sankcije, treba razmotriti kako bi se odvratila vojna eskalacija i kako bi se osigurala nastavak trgovine i drugih razmjena sa Tajvanom. nesmetano“, navodi se u nacrtu.

Dodaje se da Peking ne odlučuje o vezama njihovih zemalja sa Tajvanom i da će nastojati da povećaju međusobne posete poslanika.

Kineski predsednik Si Đinping obećao je da će Tajvan kojim se upravlja demokratski staviti pod kontrolu Pekinga i nije isključio upotrebu sile. On bi trebalo da obezbedi treći, petogodišnji mandat na čelu na kongresu Komunističke partije sledećeg meseca. Tajvanska vlada snažno odbacuje pretenzije Kine na suverenitet.

Izvori upoznati sa ovim pitanjem rekli su Rojtersu da Vašington razmatra sankcije protiv Kine kako bi je odvratio od invazije na Tajvan, pri čemu je Evropska unija bila pod diplomatskim pritiskom Tajpeja da učini isto.

Hsiao je, obraćajući se poslanicima – koji prema spisku gostiju koji je Rojters video, iz zemalja uključujući Veliku Britaniju, Australiju, Kanadu, Indiju, Japan, Litvaniju, Ukrajinu, Novi Zeland i Holandiju – rekao je skupu: „Važno je da se demonstrirati nasilniku da i mi imamo prijatelje.

„Ne želimo da isprovociramo nasilnika, ali nećemo ni pokleknuti pred njihovim pritiscima.

Ona je na događaju poželela dobrodošlicu dvojici ukrajinskih predstavnika.

„Svakako se nadamo da će, kako međunarodna zajednica stoji uz Ukrajinu, da će međunarodna zajednica biti uz Tajvan… da zajedno možemo da sprečimo dalju agresiju koja dolazi iz Kine.

IPAC obećanje, za koje se očekuje da će biti potpisano u sredu, takođe poziva zemlje da obezbede lance snabdevanja od prinudnog rada u kineskom regionu Sinđang i da nastave sa sankcijama kineskim zvaničnicima zbog zloupotreba u Hong Kongu, kao i kineskim kompanijama koje podržavaju rusku vojnu industriju.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove američkog Senata Bob Menendez, koji je kopredsedavajući IPAC-a Sjedinjenih Država sa republikancem Markom Rubiom, rekao je na brifingu IPAC-a u Kapitolu u utorak da će se američki zakon o podršci Tajvanu suočiti sa nekim izmenama tokom zakazane revizije ovog nedelju, ali da bi „potisak“ ostao isti.

Prvobitna verzija tog zakona preti ozbiljnim sankcijama protiv Kine za bilo kakvu agresiju na Tajvan, a Tajvanu bi obezbedila milijarde dolara stranog vojnog finansiranja u narednim godinama.

Rubio je rekao da veruje da je Bajdenova administracija podeljena oko toga kako pristupiti budućim sankcijama Kini, i da iako se činilo da Peking preduzima korake da se izoluje od takvih akcija, Vašington treba da bude jasan u vezi sa cenom neprijateljstva preko Tajvanskog moreuza.

„Za nas je važno da budemo spremni da proaktivno iznesemo – bilo da se radi o zakonodavstvu ili putem izvršne najave, tačno kakve će ekonomske posledice biti ako se takav čin agresije nastavi“, rekao je Rubio na brifingu.

Kina je sprovela vojne vežbe u stilu blokade oko Tajvana nakon što je predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi posetila ostrvo prošlog meseca, reakcija koju su tajvanski zvaničnici pripisali za podsticanje povećanja angažovanja u inostranstvu, što Peking smatra kršenjem svojih pretenzija na suverenitet nad ostrvom.

Tajvan takođe poziva Vašington, svog najvećeg dobavljača oružja, da ubrza već odobrene isporuke oružja koje su se suočile sa kašnjenjima zbog problema u lancu snabdevanja i povećane potražnje iz rata u Ukrajini.

Republikanski američki predstavnik Jang Kim, koji je napisao zakon o praćenju prodaje američkog oružja Tajvanu, rekao je Rojtersu u intervjuu da je Hsiao dostavio snažnu poruku Kongresu o tome da se osigura da ti sistemi oružja brzo stignu do Tajvana.

„Ona je to rekla na stotinu različitih načina da cenimo da Sjedinjene Države pokušavaju da nam nabave oružje, ali ne zaboravite, to je mnogo godina prošlo“, rekao je Kim o Sjaou. „Ona je veoma čvrsta.“