Vall St je zabeležio najveći pad u dvije godine nakon podataka o inflaciji

Vall St je zabeležio najveći pad u dvije godine nakon podataka o inflaciji

Široka rasprodaja dovela je do potresa američkih akcija u utorak nakon što je izveštaj o inflaciji viši od očekivanog razbio nade da bi Federalne rezerve mogle da popuste i povuku pooštravanje svoje politike u bliskoj budućnosti.

Sva tri glavna američka berzanska indeksa su se naglo smanjila, prekinuvši četvorodnevne pobedničke nizove i zabeleživši najveći jednodnevni pad u procentima u poslednje dve godine.

Rastuće raspoloženje za smanjenje rizika povuklo je svaki glavni sektor duboko u negativnu teritoriju, sa tehnološkim i tehnološkim liderima na tržištu koji su osetljivi na kamatne stope, predvođeni Apple Inc (AAPL.O), Microsoft Corp (MSFT.O) i Amazon.com Inc. (AMZN.O) najteže težine.

„(Rasprodaja) nije iznenađenje s obzirom na to da se skupi približavaju podacima“, rekao je Pol Nolte, portfolio menadžer u Kingsviev Asset Management u Čikagu.

Indeks potrošačkih cijena (CPI) Ministarstva rada došao je iznad konsenzusa, prekinuvši trend hlađenja i bacivši hladnu vodu na nadu da bi Federalne rezerve mogle popustiti nakon septembra i ublažiti povećanje kamatnih stopa.

Osnovni CPI, koji uklanja nestabilne cene hrane i energije, porastao je više nego što se očekivalo, popevši se na 6,3% sa 5,9% u julu.

Izveštaj ukazuje na „veoma upornu inflaciju i to znači da će Fed ostati angažovan i podići stope“, dodao je Nolte. „A to je anatema za akcije.“

Finansijska tržišta su u potpunosti platila povećanje kamatne stope od najmanje 75 baznih poena na kraju sastanka o politici FOMC-a sledeće nedelje, sa verovatnoćom od 18% da će se povećati na ciljnu stopu Fed fondova u punom procentu , prema CME-ovom FedVatch alatu. FEDVATCH

„Fed je povećao (kamatne stope) za tri puna procentna poena u poslednjih šest meseci“, rekao je Nolte. „Još uvek nismo osetili pun uticaj svih tih povećanja. Ali osetićemo to.“

„Na pragu smo recesije.

I dalje postoji zabrinutost da bi produženi period pooštravanja politike od strane FED-a mogao prevesti ekonomiju na ivicu recesije.

Inverzija prinosa na dvogodišnje i desetogodišnje trezorske zapise, koja se smatrala znakom predstojeće recesije, dodatno se proširila.

Prema preliminarnim podacima, S&P 500 (.SPKS) je izgubio 177,72 poena, ili 4,32%, da bi završio na 3.932,69 poena, dok je Nasdak Composite (.IKSIC) izgubio 631,41 poena, ili 5,16%, na 11.635,01. Dov Jones Industrial Average (.DJI) je pao za 1.285,66 poena, ili 3,97%, na 31.095,68.

Svih 11 glavnih sektora u indeksu S&P 500 završilo je sesiju duboko u crvenoj teritoriji, pri čemu su komunikacione usluge (.SPLRCL), diskreciona prava potrošača (.SPLRCD), tehnologija (.SPLRCT) i sektor poluprovodnika podskupa tehnologije (.SOKS) patili više pada od šireg tržišta.