Pad banke Silicijumske doline proširuje sistemske pukotine kako jeftin novac nestaje

Pad banke Silicijumske doline proširuje sistemske pukotine kako jeftin novac nestaje

Pojavljuju se pukotine u globalnom finansijskom sistemu kako se završava decenijska era jeftinog novca, a neki investitori zabrinuti zbog šokantnog kolapsa banke Silicijumske doline signaliziraju da su svetska tržišta možda na ivici obračuna .

Tokom prošle godine, Federalne rezerve SAD pokrenule su svoj najagresivniji ciklus povećanja kamatnih stopa od ranih 1980-ih, a pridružile su se i druge centralne banke, ostavljajući globalne investitore da se suoče sa nizom posledica.

Videli su najdužu rasprodaju tehnoloških akcija od dotcom balona na prelazu milenijuma, kolapsa u industriji kriptovaluta, naleta na američke i britanske fondove za nekretnine i intervencije Banke Engleske da spreči skoro kolaps britanskih penzionih fondova.

Posle drugog najvećeg propasti banke u istoriji SAD u petak, učesnici na tržištu brinu da ih čekaju novi poremećaji, jer su rastuće kamatne stope prekinule pristup jeftinom novcu i razotkrile ranjivosti u privredi.

Veliki investitori, uključujući Kajla Basa i Bila Akmana, tvrde da vlada mora da preduzme brze mere kako bi izbegla kolaps banke Silicijumske doline koji bi izazvao šire povlačenje sredstava u bankarskom sistemu.

Do sada su bol u velikoj meri osećali investitori i institucije koji su se rizično kladili. Ostaje da se vidi da li će se bol proširiti na druge i nastati nova kriza. To bi moglo da se utvrdi koliko snažno svetske centralne banke nastavljaju da podižu kamatne stope na više.

„Kada krenete ovako agresivno u planinarski manevar nakon što ste stvorili toliku inflaciju, nešto ćete slomiti“, rekao je Kajl Bas, osnivač i glavni investicioni direktor kompanije Haiman Capital Management.

„A ono što će oni (Fed) naučiti je da je brzina kojom su podigli stope nepromišljena kao i brzina kojom su štampali novac“, rekao je investitor, koji nema poziciju u SVB-u.

Predsedavajući Federalnih rezervi Džerom Pauel u sredu je potvrdio svoju poruku o višim stopama, ali je naglasio da je debata još uvek u toku, u zavisnosti od nadolazećih podataka. Američki zvaničnici takođe tvrde da je bankarski sistem robustan.

Uprkos tome, poslednjih dana su porasli znaci nelagodnosti na tržištu: S&P 500 je pao za 4,6% ove nedelje, skoro izbrisavši svoje godišnje dobitke, dok je Cboe indeks volatilnosti, poznat kao merač straha na Volstritu, porastao na najviši nivo u 3. meseci. Prinosi na dvogodišnje trezorske obveznice zabeležili su najveći pad od finansijske krize 2008. godine. To ukazuje na bijeg u sigurnost među investitorima, kao i na opklade da bi ekonomski problemi mogli primorati Fed da ublaži ili poništi svoje agresivno pooštravanje.

Američka administracija je saopštila da vidi malo znakova finansijske krize u stilu 2008, u kojoj su propale institucije pretile da sruše druge. Američka ministarka finansija Dženet Jelen i Bela kuća su istakle da je bankarski sistem SAD i dalje otporniji nego što je bio u finansijskoj krizi 2008.

Tržište signalizira da bi zaraza mogla da utiče na račune Fed-a, što bi ga verovatno navelo da uspori tempo povećanja kamatnih stopa. Investitori su sada određivali cene sa 38% šanse da će Fed podići kamatne stope za 50 baznih poena kasnije ovog meseca, što je manje u odnosu na 68,3% šanse viđene dan ranije.

„Fed se obično zateže dok se nešto ne pokvari“, rekao je Džek Mekintajer, portfolio menadžer u Brandivine Globalu.

Bankarski regulatori u Kaliforniji zatvorili su u petak banku Silicijumske doline nakon što je banka, koja je imala aktivu od 209 milijardi dolara na kraju 2022. godine, doživela trku, a deponenti su povukli čak 42 milijarde dolara u jednom danu, što je učinilo nesolventnom.

Slično krizi penzionih fondova u Velikoj Britaniji u septembru, činilo se da je firma na pogrešnoj strani porasta prinosa, ostavljajući je izloženom riziku kamatnih stopa i nesposobnom da izmiri svoje obaveze.

Investitori su tražili ranjivosti negde drugde i bežali iz drugih banaka u kojima su primetili rizike. Indeks KBV banke je pao za više od 10% u poslednja dva dana, što je njegov najveći pad od marta 2020.

Neke banke su požurile da umire. Američki zajmodavci First Republic Bank i Vestern Alliance objavili su saopštenja u kojima kažu da su likvidnost i depoziti ostali jaki, iako su akcije obe kompanije pale za više od 14 odsto u petak. Nemačka Commerzbank je u međuvremenu saopštila da ne vidi „odgovarajući rizik“ za sebe na dan kada su njene akcije pale za 2,6%.

„Rizik od zaraze koji proističe iz kolapsa SVB Financial-a pokrenuo je prodaju sada, postavljajte pitanja kasnije, pozadinu za akcije“, rekao je Adam Turnkuist, glavni tehnički strateg za LPL Financial. On je primetio da je manje od polovine kompanija u Standard & Poor’s 500 trgovalo iznad svog 200-dnevnog pokretnog proseka, što je naglo palo sa 79% u februaru.

Finansijska grupa Silicijumske doline bila je duboko utkana u tkivo tehnološke industrije. Bio je izvor finansiranja za startapove i popularan dobavljač obrade platnog spiska i upravljanja ličnim bogatstvom.

Regulatorni podaci pokazuju da je 89% depozita banke od 175 milijardi dolara bilo neosigurano do kraja 2022. godine, a milijarde su nasukane dok su regulatori pokušavali da pronađu kupca.

Posljedice su pogodile brojne kompanije koje su poslovale sa bankom. U poslednjem, Stablecoin USD Coin (USDC) je izgubio fiksaciju dolara i pao na najniži nivo svih vremena nakon što je Circle, američka firma koja stoji iza kovanice, otkrila da se deo rezervi koje ga podržavaju drže u banci Silicijumske doline.

Neuspeh banke će verovatno povećati pritisak na kompanije da postanu profitabilne, okončavajući eru u kojoj su investitori bili spremni da izdrže godine gubitaka zarad širenja tržišnog udela.

Bas i Ackman su posebno upozorili da će vlada morati brzo da preduzme rešenje za banku Silicijumske doline kako bi osigurala štediše.

„Nenamerne posledice propusta vlade da garantuje depozite SVB-a su ogromne i duboke i treba ih razmotriti i rešiti pre ponedeljka“, napisao je Ackman u tvitu u subotu.

„Ako to ne urade do sutra, imamo sistemski problem“, rekao je Bas za Rojters u intervjuu.