SpaceKs kapsula vraća četvoročlanu posadu iz misije svemirske stanice

SpaceKs kapsula vraća četvoročlanu posadu iz misije svemirske stanice

Četiri člana posade na kapsuli SpaceKs Crev Dragon pljusnuli su u subotu na obalu zaliva Floride, vraćajući se bezbjedno sa petomjesečne naučne misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Kapsula SpaceKs, nazvana Endurance, pala je padobranom u vode kod obale Tampe nešto posle 21 sat. EST (02:00 GMT) sa dva NASA astronauta, japanskog astronauta i jednog ruskog kosmonauta nakon otprilike devet sati leta iz orbitalne istraživačke laboratorije, pokazao je NASA-SpaceKs veb prenos.

Tim Crev-5 lansirao je sa Floride 6. oktobra da bi sproveo rutinske nauke na stanici. Među njima su bili kosmonaut Ana Kikina (38), koja je postala prva Ruskinja koja je letela na američkom svemirskom brodu u poslednjih 20 godina, i komandant leta NASA Nikol Aunapu Man (45), prva Indijanka poslata u orbitu.

Pilot NASA-e Džoš Kasada (49) i japanski astronaut Koiči Vakata (59), veteran četiri prethodna svemirska leta, takođe su bili na brodu.

Svemirska letelica Crev Dragon, kapsula u obliku kapljice dizajnirana za lansiranje na rakete Falcon 9 kompanije SpaceKs, iskrčila se iz svemirske stanice rano u subotu ujutro i ponovo ušla u Zemljinu atmosferu oko 20:11. EST (01:11 GMT nedelja), izdržati toplotu trenja koja je izazvala temperaturu izvan kapsule do 3.500 stepeni Farenhajta (1.930 stepeni Celzijusa).

Dva seta padobrana raspoređena da razbiju kapsule koje se spuštaju do 24 kilometra na sat neposredno prije pada.

Ova misija je bila šesti let SpaceKs-a sa posadom za NASA-u od kada je njena svemirska letelica Crev Dragon prvi put poletela na ljude u maju 2020. godine, kada je obnovila lansiranja sa posadom sa američkog tla nakon skoro decenije zavisnosti SAD od ruskog programa Sojuz za letove svemirskih stanica.

Kikina, jedina žena u ruskom kosmonautskom korpusu, bila je prva Ruskinja koja je letela na američkom svemirskom brodu prema obnovljenom sporazumu koji su NASA i ruska svemirska agencija potpisale 2022. godine o izvođenju zajedničkih letova. NASA-in astronaut Frenk Rubio, trenutno na stanici, lansirao je tamo raketom Sojuz u septembru.