Sirijski državni mediji: Izrael ispalio projektile na zapadni grad

Sirijski državni mediji: Izrael ispalio projektile na zapadni grad

Izraelske rakete gađale su u nedelju grad na zapadu Sirije i ranile tri sirijska vojnika, javili su sirijski državni mediji.

Zvanična novinska agencija SANA, pozivajući se na vojni izvor, saopštila je da su rakete ispaljene na Masiaf u provinciji Hama u zoru. Sirijska protivvazdušna odbrana je nekoliko njih oborila.

Nije prijavljen nijedan smrtni slučaj. Fotografije iz SANA pokazuju da su projektili možda pali na poljoprivredno zemljište.

Iz Izraela, koji je tokom godina izveo stotine napada na ciljeve u Siriji, nije bilo komentara. Međutim, retko priznaje ili raspravlja o takvim operacijama. U njemu se navodi da gađa baze iranskih savezničkih milicija, posebno libanske militantne grupe Hezbolah. Hezbolah ima borce raspoređene u Siriji i bore se na strani vladinih snaga sirijskog predsednika Bašara Asada. Izrael takođe kaže da cilja na pošiljke oružja za koje se vjeruje da su namenjene milicijama.

Izrael je prethodno napao Masiaf u maju i avgustu 2022. ubivši pet ljudi i ranivši dvoje. Prema sirijskoj opservatoriji za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, napadi su bili usmjereni na skladišta oružja koja pripadaju iranskoj paravojnoj Revolucionarnoj gardi i milicijama koje podržava Iran.