Glumica Anđela Lensberi umrla je u 96. godini

Glumica Anđela Lensberi umrla je u 96. godini

Anđela Lensberi, glumica rođena u Britaniji čija je karijera trajala osam decenija i stvorila neizbrisive portrete širokog spektra likova, od negativaca do detektiva i lakih komičnih uloga u filmovima, na sceni i na televiziji, umrla je u 96. , navela je njena porodica u utorak u saopštenju.

Lensberi, koja je igrala pisca misterija koji rešava zločine u dugotrajnoj američkoj televizijskoj seriji „Ubistvo, ona je napisala“, „umrla je mirno u snu“ kod kuće u Los Anđelesu, navodi se u izjavi njene djece.

Glumica je imala samo pet dana od svog 97. rođendana, navodi se u saopštenju.

U filmovima, Lensberi se bavila zanosnim sporednim predstavama, uključujući njen filmski debi kao tinejdžerke koja je glumila poverljivu Koknijevu sluškinju u „Gaslight” 1944., kao osuđenu Sibilu u „Slici Dorijana Greja” 1945. i kao zlu, manipulativku Lorensa Harvija. majka u filmu „Mandžurijski kandidat“ 1962. Sve tri uloge donele su joj nominacije za Oskara.

Skoro sedam decenija nakon njenog prvog filma, u novembru 2013. dobila je počasnog Oskara za životno delo u 88. godini. Dobitnici Oskara Džefri Raš i Ema Tompson odali su počast Lensberiju na ceremoniji. Raš ju je hvalio kao „živu definiciju dometa“, dok se Tompson prisetio kako je bacio pitu na Lensberi tokom snimanja komedije iz 2005. „Dadilja Mekfi“.