Vlada SAD izdala saopštenje o biolaboratorijama u inostranstvu

Vlada SAD izdala saopštenje o biolaboratorijama u inostranstvu

Biološke laboratorije u Ukrajini i drugim stranim zemljama nikada nisu korišćene za razvoj oružja, tvrdi američka vlada u ponedeljak u zajedničkoj izjavi sa ostalim učesnicima programa.

Devet zemalja, uključujući Ukrajinu, uključeno je u objašnjenje, koje je objavljeno mesecima nakon što je Rusija optužila Vašington da održava tajni prekookeanski program borbe protiv mikroba.

„Naše vlade su otvoreno i transparentno sarađivale kroz Program za smanjenje biološke pretnje, koji je deo Kooperativnog programa za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD“, navodi se u saopštenju.

„Ova partnerstva su posvećena isključivo miroljubivim ciljevima; nemaju nikakve veze sa oružjem“.

Osim SAD i Ukrajine, saopštenje su objavile Jermenija, Gruzija, Irak, Jordan, Sijera Leone, Uganda i Filipini.

Zemlje su dodale da je svrha programa „zaštita zdravlja ljudi i životinja u našim zemljama, uključujući prevenciju, otkrivanje i kontrolu izbijanja zaraznih bolesti“.

Rekli su da je pandemija Covid-19 istakla važnost nadzora i odgovora na zarazne bolesti.

U martu je rusko ministarstvo odbrane izjavilo da je u Ukrajini pronašlo dokumente koji pokazuju da su ukrajinske biološke laboratorije bile partneri sa SAD u istraživanju opasnih patogena, kao što su kuga i antraks. Predsjednik Vladimir Putin rekao je u aprilu da Rusija ima dokaze da su laboratorije korišćene za razvoj „komponenti biološkog oružja“.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski negirao je da Kijev razvija bilo kakvo oružje za masovno uništenje i rekao da laboratorije sprovode samo „obična” naučna istraživanja.