U SAD zabeležen prvi smrtni slučaj povezan sa majmunskim boginjama

U SAD zabeležen prvi smrtni slučaj povezan sa majmunskim boginjama

SAD su možda zabeležile svoju prvu smrt od majmunskih boginja, dok se ne dobiju rezultati obdukcije jednog stanovnika okruga Haris, izvestili su u utorak više medija. Zvaničnici okruga izvestili su u ponedeljak uveče da je odrasla osoba sa „različitim teškim bolestima“ koja je takođe „pretpostavljeno pozitivna“ na majmunske boginje preminula u nedelju.

„U ovom trenutku, uzrok smrti pacijenta je nepoznat“, navodi se u saopštenju za javno zdravstvo okruga Haris, dodajući da zvaničnici „sarađuju sa partnerima kako bi utvrdili kakvu su ulogu, ako su je imale, majmunske boginje možda imale u smrti ove osobe. Obdukcija je u toku, a konačni izveštaj biće dostupan u narednih nekoliko nedjelja.

„Djelimo ove informacije da bismo pogriješili na strani transparentnosti i kako bismo izbjegli potencijalne dezinformacije o ovom slučaju“, rekla je okružna sutkinja Lina Hidalgo, demokrata. Ona je takođe pozvala sve one koji ispunjavaju uslove da se što pre vakcinišu.

„Najbolji način da se borimo protiv ovog virusa su vakcine“, rekao je Hidalgo. „Uvek sam osećao da su vakcine ključ za smanjenje širenja.“

Okrug Haris, koji je dom grada Hjustona, najveći je okrug u Teksasu i treći po broju stanovnika u SAD, sa preko 4,7 miliona stanovnika.

Virus sličan vodenim boginjama izaziva dugotrajne i bolne plikove i pustule, ali generalno nije fatalan. Krajem jula, Španija i Brazil zabeležili su prve smrtne slučajeve od majmunskih boginja van Afrike, gde je virus endemičan. Majmunske boginje se prvenstveno prenose telesnim tečnostima i kontaktom koža na kožu, kao i dodirivanjem odeće ili posteljine koju koristi zaražena osoba.

Oko 50.000 slučajeva boginja majmuna prijavljeno je širom sveta do 30. avgusta. Prema izveštaju američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) ranije ovog meseca, 99% američkih pacijenata „bili su muškarci, a 94% onih koji su nedavno imala seks sa muškarcima.” Od tada su, međutim, prijavljeni slučajevi među nekoliko žena i dece.

CDC je čak sastavio „vodič za bezbedan seks“ kako bi obuzdao širenje majmunskih boginja, pozivajući ljude da izbegavaju „anonimni seksualni kontakt“ i „privatne i javne seksualne zabave“.