Više od 200 mrtvih u nemirima u Iranu – kaže grupa za ljudska prava

Više od 200 mrtvih u nemirima u Iranu – kaže grupa za ljudska prava

Organizacija za ljudska prava u Iranu (IHR) saopštila je danas da je najmanje 201 osoba, medju kojima 23 djece, poginula u protestima širom Irana.

Ova grupa sa sjedištem u Oslu, upozorila je da vjerovatno ima i više mrtvih u „krvavom obračunu“ vlasti s demonstranatima koji protestuju zbog smrti dvadesetdvogodišnje Iranke Mahse Amini, pritvorene zbog nepravilnog nošenja marame „hidžaba“.

Organizacija je saopštila da je 108 ljudi ubijeno u protestima u protekle tri nedelje koji su izbili pošto je Amini umrla u policijskom pritvoru, prenosi RSE.

Još 93 osobe poginule tokom sukoba u gradu Zahedan, u jugoistočnoj provinciji Sistan, u neredima zbog vijesti da je tinejdžerku silovao komandir policije u regionu Beludžistan.

Veliki broj demonstranata poginuo je i tokom sukoba u Kurdistanu u zapadnom dijelu Irana, gde je Kurdkinja Amini živela do smrti u Teheranu.

Organizacija navodi da su najmanje 92 demonstranta ubile snage sigurnosti, iako druge grupe navode brojke od 160 ili više, a navode i stotine povredjenih i hiljade uhapšenih.

Moralna policija irana uhapsila je Amini 13. septembra jer se, kako navode, nije pridržavala strogog obaveznog zakona o „hidžabu“ koji primorava žene da na javno mestu u potpunosti prekriju kosu.

Amini je tri dana kasnije umrla u bolnici, a svedoci i njena porodica tvrde da je podlegla povredama od prebijanja u policiji. Medjutim vlasti tvrde da je imala hroničnu bolest srca, a kao dijete je operisana i zbog tumora na mozgu.