U Siriji otriven „retki“ rimski mozaik u nekadašnjem uporištu pobunjenika

U Siriji otriven „retki“ rimski mozaik u nekadašnjem uporištu pobunjenika

Sirija je otkrila veliki netaknuti mozaik koji datira iz rimskog doba, opisujući ga u srijedu kao najvažnije arheološko otkriće od početka sukoba u zemlji pre 11 godina.

Novinarima je prikazan mozaik u centralnom gradu Rastan u blizini Homsa, trećeg po veličini grada u Siriji.

Mozaik, površine 120 kvadratnih metara, pronađen je u staroj zgradi koju je iskopavala Generalna direkcija za antikvitete i muzeje Sirije. Libanski i sirijski biznismeni iz Nabu muzeja susedne zemlje kupili su imovinu koja datira iz 4. veka i poklonila je sirijskoj državi. Svaka ploča bila je ispunjena malim šarenim kamenjem kvadratnog oblika veličine oko pola inča sa svake strane.

Dr Humam Saad, pomoćnik direktora za iskopavanja i arheološka istraživanja u direkciji, rekao je da je među scenama koje prikazuje mozaik retka slika drevnih amazonskih ratnika u rimskoj mitologiji.

„Ono što je pred nama je otkriće koje je retko na globalnom nivou“, rekao je Saad za Asošijeted pres, dodajući da su slike „bogate detaljima“ i da uključuju scene iz Trojanskog rata između Grka i Trojanaca.

U starogrčkoj i rimskoj mitologiji, polubog heroj Herkul je ubio Ipolitu, kraljicu Amazonki, u jednom od svojih 12 trudova.

Mozaik takođe prikazuje Neptuna, rimskog boga mora, i 40 njegovih ljubavnica.

„Ne možemo da identifikujemo tip zgrade, da li je to javno kupatilo ili nešto drugo, jer još nismo završili iskopavanje“, rekao je Saad za AP.

Sulaf Favakerdži, poznata glumica u Siriji i član upravnog odbora muzeja Nabu, rekla je da se nada da bi mogli da kupe druge zgrade u Rastanu, za koji kaže da je prepuna mesta nasleđa i artefakata koji čekaju da budu otkriveni.

„Postoje i druge zgrade i jasno je da se mozaik prostire mnogo šire“, rekao je Favkherdži za AP. „Rastan je istorijski važan grad i mogao bi da bude veoma važan grad baštine za turizam.

Uprkos Rastanovom istorijskom značaju u zemlji, Saad kaže da nije bilo značajnih napora na iskopavanju u gradu pre oružanog sukoba u zemlji.

„Nažalost, postojale su naoružane grupe koje su pokušale da prodaju mozaik u jednom trenutku 2017. i objavile ga na platformama društvenih medija“, rekao je on.

Lokacije sirijskog nasleđa su opljačkane i uništene tokom protekle decenije nasilnih sukoba koji su u toku.

Među najznačajnijim incidentima bila je grupa Islamske države koja je zauzela Palmiru, Uneskovu svetsku baštinu koja se može pohvaliti 2.000 godina starim visokim kolonadama iz rimskog doba i neprocenjivim artefaktima, i delimično uništila rimsko pozorište. U međuvremenu, sirijska vlada bez novca polako obnavlja vekovima staru čaršiju u Alepu nakon što ga je povratila od oružanih opozicionih snaga 2016.

Rastan je nekada bio glavno uporište opozicije i bio je tačka intenzivnih sukoba, prije nego što je sirijska vlada povratila grad 2018.