U prvih 9 mjeseci porast izvoza za 72%

U prvih 9 mjeseci porast izvoza za 72%

Crna Gora bilježi porast izvoza u prvih devet mjeseci ove godine za 72 odsto, u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju podaci Monstata. No u istom periodu uvezli smo više od 465 miliona eura hrane, a najviše one koju i sami proizvodimo, poput mesa, voća, povrća, mlijeka i jaja.

Crna Gora je prošle godine uvezla banane za nešto više od 7 miliona eura jer to voće ne uspijeva kod nas. Istovremeno stotine miliona eura potrošeno je na hranu koju proizvodimo ili bismo mogli da proizvodimo.Tako je bilo i za prvih 9 mjeseci ove godine kada smo uvezli 465 miliona eura hrane od toga najviše novca je otišlo na uvoz mesa,žitarica,povrća, voća,mlječnih proizvoda i jaja.

Bez obzira na strukturu uvoza, u Uniji poslodavaca kažu da sve treba da zabrine što se crnogorsko tržište od 650.000 stanovnika u državi koja je proglašena ekološkom i pogodnom za razvoj posebno organske poljoprivrede, umjesto na sopstvenu proizvodnju oslanja na uvoz.“Definitivno nemamao razvijenu proizvodnju hrane nemamo adekvatnu podršku za ljude koji se odluče da se bave proizvodnjom hrane.

Ono što je problem u Crnoj Gori što je u posljednjih 70 godina obilježilo pustošenje sela ,sela su ostala prazna i sada je teško motivisati ljude da se vrate i da proizvode“, kazao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca.Da je tako ne spore ni u resornom ministarstvu.

Godinama se za poljoprivredu izdvaja 1 odsto budžeta što je najmanje u Evropi, pa zbog toga kažu ni podsticajne mjere države ne mogu dati očekivane rezultate. Zato su uglavnom domaći proizvodi i skuplji od uvoznih iako im kvalitetom mogu parirati.