SAD bi mogle da zaobiđu recesiju 2023., Evropa nema sreće – Morgan Stenli

SAD bi mogle da zaobiđu recesiju 2023., Evropa nema sreće – Morgan Stenli

Velika Britanija i ekonomije evrozone će vjerovatno zapasti u recesiju sledeće godine, rekao je Morgan Stenli, ali bi Sjedinjene Države mogle usko da pobjegnu zahvaljujući otpornom tržištu rada.

Istovremeno, očekivano ponovno otvaranje Kine nakon skoro tri godine suzbijanja COVID-19 trebalo bi da predvodi oporavak njene ekonomije i drugih azijskih tržišta u razvoju, rekli su analitičari investicione banke u nizu izveštaja objavljenih u nedelju.

„Rizici su na donjoj strani“, navodi se u izveštajima, predviđajući rast globalne ekonomije za 2,2 odsto sledeće godine, što je niže od poslednje procene Međunarodnog monetarnog fonda od 2,7 odsto.

Sledeće godine Morgan Stenli predviđa oštar podjele između razvijenih ekonomija „u recesiji ili blizu nje“, dok se ekonomije u razvoju „skromno oporavljaju“, ali kaže da će sveukupni globalni oporavak verovatno ostati neuhvatljiv. Predviđeno je da će kineska ekonomija rasti 5% u 2023. godini, nadmašivši prosečan rast od 3,7% koji se očekuje za tržišta u razvoju, dok je prosečan rast u Grupi 10 razvijenih zemalja bio prognoziran na samo 0,3%.

Centralne banke širom sveta podigle su kamatne stope ove godine kako bi obuzdale besnu inflaciju, a u Sjedinjenim Državama, Morgan Stenli je predvideo da će Federalne rezerve zadržati visoke stope u 2023. jer inflacija ostaje jaka nakon vrhunca u četvrtom kvartalu ove godine.

„Američka ekonomija samo zaobilazi recesiju 2023. godine, ali to nije tako meko jer se rast radnih mesta značajno usporava, a stopa nezaposlenosti nastavlja da raste“, navodi se u izveštaju, predviđajući povećanje od 0,5 odsto sledeće godine.

„Kumulativni efekat stroge politike u 2023. preliva se u 2024., što rezultira dve veoma slabe godine“, dodaje se u izveštaju.

I na globalnom nivou, vrhunac inflacije bi trebalo da dođe u tekućem kvartalu, kažu analitičari, „sa dezinflacijom koja će pokretati narativ sledeće godine“.