Svijetski lideri odaju poštu preminulom Gorbačovu

Svijetski lideri odaju poštu preminulom Gorbačovu

Svijetski lideri reagovali su na smrt prvog i jedinog predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova nizom izjava u kojima se pokojnik naziva čovekom čijim je postupcima okončan Hladni rat, prenosi „Evropska istina“.

„Mihail Gorbačov je bio vođa kome se veruje i poštovan. Igrao je odlučujuću ulogu u okončanju Hladnog rata i padu gvozdene zavese. Ovo je utrlo put slobodnoj Evropi.

Nećemo zaboraviti ovo nasleđe“, napisala je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na Tviteru.

Američki predsjednik Džo Bajden nazvao je preminulog Gorbačova retkim liderom.

„Kao lider SSSR-a, radio je sa (američkom) predsjednikom Ronaldom Reganom na smanjenju nuklearnog arsenala naše dve zemlje kako bi olakšao život ljudima širom sveta koji su se molili za prekid trke u naoružanju. Posle decenija brutalne političke represiju, prihvatio je demokratske reforme“, navodi se u Bajdenovoj izjavi

Prema riječima američkog predsednika, postupci Gorbačova bili su tipični za „retkog lidera”, lidera sa dovoljno „mašte da vidi moguću drugačiju budućnost i hrabrosti da rizikuje cijelu svoju karijeru da bi je ostvario”.

„Ožalošćen sam vestima o smrti Gorbačova. Uvek sam se divio hrabrosti i poštenju koje je pokazao u mirnom okončanju hladnog rata. U vreme Putinove agresije na Ukrajinu ostaje njegova neumorna posvećenost otvaranju sovjetskog društva. primer za sve nas“, napisao je britanski premijer Boris Džonson.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izrazio je „duboku tugu“ nakon smrti Mihaila Gorbačova. On je rekao da je odao počast „izuzetnom državniku koji je promenio tok istorije“.

„Učinio je više od bilo koga drugog da mirnim putem okonča Hladni rat“, rekao je Gutereš i dodao da je „svet izgubio velikog lidera posvećenog multilateralizmu i neumornog borca za mir“.

„Moje saučešće povodom smrti Mihaila Gorbačova, čoveka mira, čiji je izbor otvorio put ka slobodi za Ruse. Njegova želja za mirom u Evropi promenila je našu zajedničku istoriju“, napisao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Godine 1985. Gorbačov je postao generalni sekretar Komunističke partije Sovjetskog Saveza (CPSR). Bio je i prvi i jedini predsednik SSSR-a. Na njegovu inicijativu, 1985-1991, došlo je do pokušaja multilateralnih reformi u zemlji, poznatih kao „perestrojka“ – perestrojka. 1990. godine dobio je Nobelovu nagradu za mir. Bio je cenjen na Zapadu zbog doprinosa okončanju Hladnog rata.

Mihail Gorbačov je preminuo 30. avgusta u 92. godini posle duge bolesti.

Podsetimo, Gorbačov je 2014. godine priznao da NATO nikada nije obećao Rusiji da se neće širiti na istok.