Inspektori UN kreću u Zaporožje NEK

Inspektori UN kreću u Zaporožje NEK

Delegacija Međunarodne agencije za atomsku energiju UN (IAEA) otputovala je u srijedu iz ukrajinske prestonice u nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi procenila stanje postrojenja usred borbi između Rusije i Kijeva.

Pre polaska, generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je novinarima da inspektori nameravaju da provedu „nekoliko dana“ u fabrici i da će se naknadno javiti.

Proruske lokalne vlasti su u utorak, međutim, saopštile da se očekuje da će misija IAEA u Energodaru – gradu u kome se nalazi nuklearna elektrana, a koji se nalazi u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom moskovskih snaga – trajati jedan dan.

„Program posjete je osmišljen tako da traje jedan dan. Oni će morati da pregledaju rad fabrike za jedan dan… Do sada je navedeno da je [svrha misije] „upoznavanje sa radom fabrike“. To vidimo kao nejasan koncept“, rekao je za Interfaks Evgenij Balicki, šef proruske vojno-civilne administracije.

On je dodao da bi delegacija trebalo da uđe na teritoriju koju kontrolišu ruske snage preko Vasiljevke, grada istočno od NEK i nedaleko od linije fronta. Prema rečima Balickog, stručnjaci bi mogli da pregledaju dva radna reaktora, prostor za skladištenje istrošenog goriva i sistem za hlađenje. On je takođe rekao da vlasti nameravaju da pokažu stručnjacima štetu koju su izazvali ukrajinski artiljerijski napadi.

„Spremni smo da pokažemo gde su granate pale. Spremni smo da prikažemo fragmente školjke; [granate] sovjetske proizvodnje koje ispaljuju [MLRS] Grad i Uragan umnogome se razlikuju od onih iz haubice M777. [Spremni smo] da pokažemo dronove, ko ih je proizveo, gde i kako su pali“, dodao je on.

Grosi je ranije rekao da je cilj misije da otkrije šta se dešava u fabrici, proceni njen integritet, razgovara sa ruskim i ukrajinskim osobljem i uspostavi stalno prisustvo na terenu.

Moskva je više puta optužila ukrajinske snage za napad na elektranu, koja je pod ruskom kontrolom od marta, istovremeno upozoravajući da bi granatiranje moglo izazvati katastrofu koja bi pomračila incident u Černobilju. Nedavno su lokalne vlasti takođe tvrdile da je Ukrajina pokušala da torpeduje misiju IAEA u elektranu granatiranjem grada Energodara. Kijev, međutim, insistira na tome da su ruske snage te koje granatiraju nuklearnu elektranu dok tamo postavljaju vojnu opremu.