Špijunski skandal u Danskoj: Bivši šef obaveštajne službe optužen za odavanje državne tajne

Špijunski skandal u Danskoj: Bivši šef obaveštajne službe optužen za odavanje državne tajne

Tužioci u danskom gradu Viborgu optužili su u petak svrgnutog šefa danske obaveštajne službe Larsa Findsena za odavanje državnih tajni i poverljivih informacija, saopštilo je dansko tužilaštvo.

U optužnici se navodi šest tačaka za odavanje državne tajne i poverljivih informacija šestorici različitih osoba, među kojima su dva novinara, u periodu od 16-17 meseci.

Dansko tužilaštvo tvrdi da Findsenu, ako bude proglašen krivim, preti kazna do četiri godine zatvora. Tužilaštvo će tražiti da se ročište održi na zatvorenoj sednici.

Findsen je navodno zbačen sa mesta šefa danske obaveštajne službe još u avgustu 2020. nakon što je njen nadzornik kritikovao ulogu agencije u skandalu prisluškivanja.

Tada se saznalo da je danska obaveštajna služba navodno prikupljala podatke privatnih lica i njihove podatke prenosila službama drugih zemalja, verovatno SAD. Sam Findsen je izjavio da je kategorički negirao svoju krivicu i nazvao optužbe apsurdnim.

Uz Findsena, privedene su još tri osobe zbog sumnje da su umešane u curenje važnih poverljivih informacija – sadašnji i bivši službenici obaveštajnih službi vojske i policije. Među njima je bio i bivši ministar odbrane Danske Klaus Jort Frederiksen.

Za sada su svi umešani u slučaj pušteni iz pritvora i čekaju sudsku presudu.