Smrt Iranke nakon hapšenja moralne policije izazvala je proteste

Smrt Iranke nakon hapšenja moralne policije izazvala je proteste

Mlada Iranka umrla je nakon što je pala u komu nakon što ju je pritvorila policija morala koja sprovodi stroga iranska pravila o hidžabu, što je izazvalo proteste Iranaca na društvenim mrežama.

U proteklih nekoliko mjeseci, iranski aktivisti za prava pozvali su žene da javno skinu velove, gest koji bi rizikovao njihovo hapšenje zbog prkošenja islamskom kodeksu oblačenja, dok se tvrdolinijski vladari u zemlji sve strože obračunavaju sa „nemoralnim ponašanjem“.

Video snimci objavljeni na društvenim mrežama pokazuju slučajeve nečega što je izgledalo kao teška akcija jedinica moralne policije protiv žena koje su skinule svoj hidžab.

Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilac Teherana pokrenuli su istragu o smrti Mahse Aminija na zahtev predsjednika Ebrahima Raisija, javili su državni mediji u petak, pošto je policija saopštila da je 22-godišnjakinji pozlilo dok je čekala zajedno sa drugim pritvorenim ženama u moralna policijska stanica.

„Na osnovu detaljnih istraga, od njenog prebacivanja u vozilo, kao i na lokaciji (stanici), nije bilo fizičkog susreta sa njom“, navodi se u saopštenju policije, odbacujući navode na društvenim mrežama da je Amini verovatno pretučen.

Na snimcima televizije zatvorenog kruga (CCTV), koje je prenela državna televizija, izgleda da se vidi kako žena identifikovana kao Amini pada nakon što je ustala sa svog sedišta da bi razgovarala sa zvaničnikom u policijskoj stanici. Rojters nije mogao da potvrdi autentičnost snimka.

Policija je ranije saopštila da je Amini doživjela srčani udar nakon što je odvedena u stanicu da se „uvjeri i obrazuje“, rekla je državna televizija, demantujući navode da je pretučena. Njeni rođaci su negirali da je imala bilo kakvo srčano oboljenje.

Među kritičnim komentarima na društvenim mrežama, otvoreni reformistički političar Mahmud Sadeghi, bivši poslanik, pozvao je vrhovnog vođu ajatolaha Alija Hamneija da progovori o tom slučaju.

„Šta vrhovni vođa, koji je s pravom osudio američku policiju zbog smrti Džordža Flojda, kaže o postupanju iranske policije prema Mahsi Amini?“, napisao je Sadehi na Tviteru.

Hamenei je 2020. rekao da je ubistvo Džordža Flojda u policijskom pritvoru razotkrilo „pravu prirodu“ američkih vladara.

Prema iranskom šerijatskom (islamskom) zakonu, koji je nametnut nakon revolucije 1979. godine, žene su obavezne da pokriju kosu i nose dugu, široku odeću kako bi prikrile svoje figure. Prekršitelji se suočavaju sa javnim ukorom, novčanom kaznom ili hapšenjem.

Decenijama nakon revolucije, klerikalni vladari se i dalje bore da sprovode zakon, a mnoge žene svih uzrasta i porijekla nose pripijene kapute do butina i jarke marame gurnute unazad kako bi otkrile dosta kose.