Organizatori kažu da će se Prajd marš nastaviti u Srbiji uprkos zabrani

Organizatori kažu da će se Prajd marš nastaviti u Srbiji uprkos zabrani

Organizatori evropskih LGBTK događaja u Beogradu ove nedjelje saopštili su u petak da će održati planirani Prajd marš ulicama glavnog grada Srbije uprkos zabrani policije i pretnjama anti-gej grupa.

Srpska policija zabranila je subotnju paradu, navodeći rizik od sukoba sa aktivistima krajnje desnice koji su rekli da će se okupiti da protestuju zbog marša. Vlasti Srbije odbile su nekoliko pravnih žalbi na zabranu.

„Došli smo u situaciju da nemamo izbora“, rekao je Goran Miletić, jedan od organizatora najvećeg godišnjeg Prajda u Evropi. „Uprkos zabrani, mi ćemo se okupiti. Ovo je potpuno drugačiji ponos od uobičajenih koje smo imali.”

Ranije u petak, organizatori su podneli još jedan zvaničan zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije sa predlogom kraće rute za šetnju. Ovo je podržalo 27.000 potpisa. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Srbije rekao je da zabrana ostaje.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova nije pokleknulo pod pritiscima velikih sila Zapada“, rekao je ministar Aleksandar Vulin.

Članovi Evropskog udruženja organizatora ponosa izabrali su prijestonicu Srbije pre tri godine za domaćina godišnje manifestacije, nadajući se da će to predstavljati veliki iskorak za slovensku zemlju koja je tradicionalno konzervativna i pod snažnim uticajem Pravoslavne crkve.

EU i drugi zapadni zvaničnici, kao i domaće i međunarodne grupe za ljudska prava, pozvali su populističkog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da dozvoli održavanje Povorke ponosa. Ali je rekao da policija ne može da se nosi sa mogućim neredima desničarskih grupa usred energetske krize i drugih događaja koji su pogodili balkansku zemlju.

Tim desničarskim grupama, koje se smatraju bliskim Vučićevoj konzervativnoj vladi, takođe je zabranjeno okupljanje u subotu, ali su takođe poručili da će ignorisati presudu.

Neću da se bavim tom temom (Nedelje ponosa), ona se nameće srpskom narodu sa zlim namerama“, rekao je Vučić u petak. „Svi koji su za, ali i oni koji su izrazito protiv šetnje, svi učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje.

Amnesti internešenel je saopštio da je zabrana marša evro ponosa „iz navodnih bezbjednosnih razloga sramotna“.

„Umesto da popuste retorici mržnje prema LGBTI osobama i pretnjama njima, vlasti moraju da preduzmu sve neophodne mere kako bi pružile adekvatnu zaštitu učesnicima i omogućile im da uživaju svoja prava bez straha od uznemiravanja, zastrašivanja ili nasilja“, rekla je Eve Gedi, Amnesti. Međunarodni direktor u Kancelariji evropskih institucija