Špankinja je bivšeg muža osudila na odštetu za 25 godina kućnih poslova

Špankinja je bivšeg muža osudila na odštetu za 25 godina kućnih poslova

Sud u španskom regionu Andaluzija naložio je jednom muškarcu da svojoj bivšoj supruzi isplati 200.000 evra za 25 godina neplaćenog rada u porodici, obračunato na osnovu minimalne zarade tokom njihovog braka, prenosi  AFP.

Kako je žena, čije ime nije otkriveno, rekla u intervjuu lokalnim medijima, njen bivši suprug „nije želeo da radi“ van kuće. On joj je, međutim, dozvolio da radi u njegovim teretanama kao PR i menadžer.

„Posvetila sam se isključivo kućnim poslovima, brizi o mužu i kući… Našla sam se u poziciji u kojoj nisam mogla ništa drugo da radim“, objasnila je žena.

Osim toga, bračnim ugovorom između muškarca i žene bilo je predviđeno razdvajanje imovine – odnosno sve što svaka od strana zaradi pripada samo njoj. U ovom slučaju, nakon razvoda, žena koja nije radila nije mogla ništa da traži.

Kao rezultat toga, sud je udovoljio tužbenom zahtevu žene prema mužu, obavezujući ovog da plati 204.624,86 evra po osnovu godišnje minimalne zarade“ za sve vreme njihovog braka.

Bivšem suprugu je takođe naloženo da tužilji isplaćuje mesečnu naknadu za negu ćerki, od kojih je jedna maloletna, a druga starija od 18 godina. Sama žena kaže da ju je ta kazna „veoma utešila“, jer smatra da je zaslužuje.

Podsetimo, 2021. godine sudija u Španiji dodelio je zajedničko starateljstvo nad psom razvedenom paru koji je otišao na sud da odredi sa kim će ljubimac živeti.