Sjeverna Koreja vežbe za „pravu borbu“

Sjeverna Koreja vežbe za „pravu borbu“

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un pozvao je svoje trupe da se pripreme za „pravu borbu“, dok SAD i Južna Koreja sprovode vojne vježbe na Korejskom poluostrvu. Ove vježbe, rekao je Pjongjang, čine perspektivu nuklearnog rata „realističnom“.

Kim je u četvrtak uveče pratio artiljerijsku vežbu na zapadnoj obali Severne Koreje, izvestila je u petak državna novinska agencija KCNA. Vežba je simulirala napad na neprijateljski aerodrom, koji je gađan „snažnom rafalom“, navodi se u izveštaju.

Prema KCNA, Kim je pohvalio svoje trupe što su „spremne za stvarnu borbu“ i izjavio da bi trebalo da budu „spremne da se bore u bilo kom trenutku i da budu spremne za stvarne akcije, a ne za reči“.

Vojska Južne Koreje je saopštila da je vežba takođe uključivala „više rundi” balističkih projektila kratkog dometa.

Kimova izjava je tipična za one koje je dao Pjongjang tokom perioda pojačane vojne aktivnosti SAD/Južne Koreje. SAD i Južna Koreja održale su vazdušne vežbe u ponedeljak i prethodni petak, a obe su uključivale američke bombardere sa nuklearnim oružjem. Štaviše, dve zemlje će sledeće nedelje održati vežbu simulirajući severnokorejski raketni napad, a u ponedeljak će započeti najveće zajedničke vežbe u toj oblasti u poslednjih pet godina.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Koreje osudilo je vazdušne vežbe u saopštenju u utorak. Tvrdi se da se „rizik od nuklearnog rata na Korejskom poluostrvu pomera iz zamišljenog u realno stanje“ i da su predstojeće zajedničke vežbe „agresivne prirode“ i da bi mogle da dovedu do „katastrofalne eskalacije“.

Istog dana, Kimova sestra, Kim Jo-džong, upozorila je da će svaki pokušaj SAD ili Japana da ometaju testove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) Severne Koreje iznad Tihog okeana biti tretirani kao „objava rata“.

ICBM i nuklearni testovi u Pjongjangu su pauzirani 2018. godine prema sporazumu sa bivšim predsednikom SAD Donaldom Trampom, a SAD su zauzvrat obustavile ili smanjile zajedničke vežbe sa Južnom Korejom. Kim je ponovo pojačao testiranje raketa 2021. godine, a administracija američkog predsednika Džoa Bajdena odgovorila je istom merom, nastavljajući vežbe gađanja. Prošle godine je zabeležen rekordan broj severnokorejskih lansiranja raketa i niz američkih i južnokorejskih vežbi, uključujući vežbu gađanja na samo 30 kilometara od granice sa Severnom Korejom.