Zelenski je otpustio ambasadora nakon izjave „Ubij Ruse“.

Zelenski je otpustio ambasadora nakon izjave „Ubij Ruse“.

Ukrajinski diplomata koji je u intervjuu izneo argumente za ubistvo „što više Rusa” smenjen je sa mijesta ambasadora u Kazahstanu.

Predsjednik Vladimir Zelenski naredio je u utorak smjenu Petra Vrublevskog, prema ukazu objavljenom na njegovom sajtu. Nije odmah imenovao zamjenu.

Vrublevski je izazvao kontroverzu u avgustu kada je dao intervju kazahstanskom video blogeru. Na pitanje o tadašnjoj situaciji u Ukrajini, rekao je:

„Šta mogu da kažem? … Pokušavamo da ubijemo što više [Rusa]. Što više Rusa ubijamo sada, manje će morati naše djece. To je to.“

Ove izjave su razbesnele zvaničnike u Kazahstanu, koji ima veliku etničku rusku manjinu. Kritičari su optužili ukrajinskog izaslanika da podstiče mržnju u zemlji. On se navodno izvinio zbog svojih reči nakon što je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova, a kasnije je otišao na odmor.

Ranije ovog mjeseca Moskva je izrazila zabrinutost zbog prisustva Vrublevskog u Kazahstanu. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova je tvrdilo da je taj čovek nastavio da obavlja funkciju šefa ukrajinske ambasade u Astani, i napomenulo da je to protivno uveravanjima Kazahstana da će diplomata biti zbačen.

Kazahstan je rekao da će Vrublevski otići čim bude poslata njegova zamena, i porekao je da je bio u kontaktu sa njim u svom službenom svojstvu. Astana je odbila da protera čoveka.

Kijevu će možda biti potrebni meseci da zameni diplomatu, pokazuje nedavni primer bivšeg ukrajinskog ambasadora u Berlinu. Andrei Melnik postao je ozloglašen po upotrebi abrazivnog jezika kada je govorio o nemačkim zvaničnicima i drugim javnim ličnostima.

Zelenski je podsjetio Melnika u julu, nedjelju dana nakon što je diplomata u intervjuu lažno tvrdio da ukrajinske nacionalističke snage nisu bile umješane u etničko čišćenje Jevreja i Poljaka tokom Drugog svijetskog rata.

Na toj funkciji je ostao do prošlog petka, svog poslednjeg dana na čelu ambasade u Berlinu. Otišao je „uzdignute glave“, rekao je Melnik u oproštajnoj reči.