Princeza Ketrin, običan čovek koji je ključan za britansku monarhiju

Princeza Ketrin, običan čovek koji je ključan za britansku monarhiju

Kejt Midlton, supruga novog prestolonaslednika princa Vilijama, izrasla je od obične osobe koja je plenila budućeg monarha u kucajuće srce britanske kraljevske porodice, koja je suočena sa budućnošću bez voljene kraljice.

Rođena Ketrin Midlton, najstarija od troje dece preduzetnika srednje klase, koja je sama sebi stvorila, sada je princeza od Velsa, što je poslednja titula koju je nosila Vilijamova pokojna majka Dajana čija su moć slavne ličnosti i dobrotvorni rad zasjenili članove kraljevske porodice oko nje.

Nasuprot tome, Kejt je zadržala niži profil, tiho i bez kontroverzi ispunjavajući sve užurbaniji dnevnik kraljevskih angažmana, a istovremeno je stekla reputaciju svetske modne ikone koja redovno krasi naslovne strane sjajnih časopisa.

Poređenja sa Dajanom, čiji verenički prsten sa ovalnim safirom i dijamantima Kejt sada nosi, biće neizbežna, ali komentatori, saradnici i sam Vilijam kažu da ona neće pokušavati da oponaša svog slavnog prethodnika.

Sam Vilijam se osvrnuo na poređenja kada su se verili 2010.

„Niko ne pokušava da popuni mesto moje majke“, rekao je. „Radi se o stvaranju sopstvene budućnosti, sopstvene sudbine, i Kejt će to veoma dobro uraditi.

Njena kombinacija glamura i tvrdokornog umeća doprinela je popularnosti 40-godišnjakinje, koju Britanci, zajedno sa Vilijamom, sada smatraju modernim licem 1.000 godina stare institucije koja je decenijama cvetala pod kasnim kraljica.

Iako je kralj Čarls, njen tast, uživao u nedavnom porastu rejtinga od smrti svoje majke, on nije uvek uživao široku podršku, što postavlja pitanja o tome kako će se članovi kraljevske porodice ponašati od sada.

Osim što je supruga budućeg kralja, Kejt je majka još jednog, svog najstarijeg sina princa Džordža, i njegova dva brata i sestre, princeze Šarlot i princa Luisa.

Nekada su je neki u kraljevskim krugovima navodno ismevali zbog njenog vaspitanja u srednjoj klasi, sada neki vide tu pozadinu kao prednost, koja omogućava Kejt da se lakše poveže sa javnošću.

I sama je priznala da je pridruživanje Vindzorima bilo zastrašujuće, ali je njeno uvođenje u kraljevski život bilo postepeno.

Par je u početku uživao u skromnom životu na ostrvu Anglsi u severnom Velsu gde je Vilijam radio kao pilot helikoptera za traganje i spasavanje Kraljevskog vazduhoplovstva.

Kejt je često viđena kako gura kolica za kupovinu u lokalnom supermarketu. „Ostali smo sami, dobro je“, rekao je Vilijam.

Neki koji su radili sa Vilijamom i Kejt pohvalili su njen prizemljen pristup njenim kraljevskim ulogama.

„Ona ima taj gotovo staromodan stav kraljice majke prema drami – jednostavno to ne radi“, rekao je za Sandej tajms Džejmi Louter-Pinkerton, prijatelj para i njihov bivši glavni privatni sekretar.

Za razliku od toga, Vilijamov mlađi brat Hari i supruga Megan izazvali su kontroverzu tako što su se razdvojili iz kraljevske porodice i, u intervjuu sa Oprom Vinfri 2021., optužili kraljevsku porodicu da izaziva zabrinutost oko toga koliko bi koža njihovog sina mogla biti tamna i gurala je do ivice. samoubistva.

Kejt je rođena 9. januara 1982. godine u Berskhireu, zapadno od Londona. Njen otac Majkl je radio kao pilot, a njena majka Kerol kao stjuardesa pre nego što su osnovali posao poštom za prodaju potrepština za zabave.

Kada je imala dve godine, živela je sa porodicom u Amanu u Jordanu nekoliko godina pre nego što su se vratili u Britaniju, odrasli u malom selu Baklberi.

Išla je na Marlboro koledž, ekskluzivnu privatnu školu u zapadnoj Engleskoj, gde se mnogo bavila sportom.

„Imala sam veoma srećno detinjstvo“, rekla je. „Bilo je sjajno zabavno – ja sam veoma srećan, dolazim iz veoma jake porodice – moji roditelji su nam bili veoma posvećeni.”

Kejt je 2001. godine počela da studira istoriju umetnosti na Univerzitetu Sent Endruz na istočnoj obali Škotske i tamo je upoznala Vilijama.

Jednom je slavno pozirala u providnoj haljini na modnoj pisti na humanitarnoj modnoj reviji na kojoj je Vilijam sedeo u prvom redu. Par je kasnije delio kuću sa prijateljima i počeo da izlazi.

„Prvo smo bili prijatelji više od godinu dana i od njih je to samo procvetalo. Provodili smo više vremena jedno sa drugim, lepo se kikotali, zabavljali i shvatili da delimo ista interesovanja i da smo se zaista dobro proveli“, rekao je Vilijam.

Njihova veza nije uvek bila obična, i nakratko su se rastali 2007.

„U to vreme nisam bila baš srećna zbog toga, ali zapravo me je to učinilo jačom osobom“, rekla je Kejt.

Nedugo nakon njihovog pomirenja, novine su je počele označavati kao „Čekaj Kejti“, ime koje joj se navodno nije dopadalo jer je sugerisalo da čeka da princ zatraži njenu ruku.

„Nisam znao da je to trka“, rekao je Vilijam kada su objavili veridbu.

Venčali su se na ceremoniji kraljevske pompe i raskoši u aprilu 2011. koju su pratile stotine miliona ljudi širom sveta. Na dan venčanja, kraljica je mladencima dala titule vojvode i vojvotkinje od Kembridža.

Iako ima mnogo poređenja sa Dajanom, komentatori kažu da Kejt radi stvari na svoj način. Ironično, ako sada traži uzor, to bi mogla biti Kamila, Čarlsova druga supruga i sada kraljica supruga koju je Dajana okrivila za raspad njihovog braka.

„Pomislio bih da ako ona nekoga proučava, to je zapravo Kamila, a to su sada dve starije ženske ličnosti u kraljevskoj porodici“, rekao je kraljevski biograf i istoričar Robert Lejsi.