FedEk upozorava na pogoršanje ekonomije i povlači prognozu; akcije pale 16%

FedEk upozorava na pogoršanje ekonomije i povlači prognozu; akcije pale 16%

FedEk Corp je u četvrtak povukao finansijsku prognozu koju je izdao prije samo tri mjeseca, rekavši da se usporavanje globalne potražnje ubrzalo krajem avgusta i da se pogoršava u novembru.

Akcije ove globalne kompanije za isporuku pale su za više od 16% nakon što je takođe prijavila prihode i profit za prvi kvartal koji se završio 31. avgusta koji je promašio ciljeve Volstrita. Fjučersi na S&P 500 pali su u četvrtak pošto je FedEk povećao zabrinutost zbog usporavanja globalne ekonomije.

Sve u svemu, usporavanje ekonomske aktivnosti širom sveta izazvalo je manjak prihoda FedEk Ekpress-a od 500 miliona dolara i prihoda FedEk Ground-a od 300 miliona dolara u kvartalu, saopštio je FedEk.

FedEk je rekao da smanjuje troškove uključujući zatvaranje nekih lokacija FedEk kancelarija, smanjenje radnog vremena i konsolidaciju nekih objekata za sortiranje.

Upozorenje dolazi pošto se potrošači širom sveta bore sa većim troškovima za potrepštine kao što su hrana, gorivo i sklonište, dok istovremeno prebacuju potrošnju sa e-trgovine na ličnu kupovinu, restorane i putovanja.

Svetska banka je ranije u četvrtak saopštila da tri najveće svetske ekonomije – Sjedinjene Države, Kina i evrozona – naglo usporavaju, pa čak i „umereni udar na globalnu ekonomiju tokom sledeće godine može da je odvede u recesiju“.

Neki eksperti su rekli da je FedEk trebalo mnogo brže da uhvati vetar o potražnji za hlađenjem – posebno nakon što je Amazon rekao da je zbog izgrađenih skladišta, direktori američkih morskih luka signalizirali usporavanje uvoza, a diskreciona potrošnja potrošača je nastavila da se bori zbog inflacije.

„Trebalo je da to vide pre mesec dana“, rekao je Satiš Jindel, industrijski konsultant koji je pomogao u pokretanju i proširenju kompanije koja je postala FedEk Ground.

FedEk je precijenio potražnju za prošlogodišnju špicu praznične sezone dostave, što je izazvalo žalbe svojih nezavisnih izvođača koji su platili nepotrebne kamione i radnike.

Špeditelji poput FedEk-a i UPS-a nametnuli su razne doplate tokom pandemije za probleme od goriva do specijalnog rukovanja, a ti troškovi za povećanje profita su u opasnosti, rekao je Jindel.

FedEk je u četvrtak saopštio da je poslovanje pogođeno izazovima usluga u Evropi i makroekonomskim pitanjima u Aziji. Najveća privreda u regionu, Kina, bori se sa blokadama zbog COVID-19 i nestankom struje izazvanim toplotnim talasom.

Upozorenje je povuklo naniže akcije rivalskih kompanija za isporuku, kao i trgovaca na malo u proširenom trgovanju. United Parcel Service (UPS.N) pao je 5%, dok je Amazon (AMZN.O) pao 1,9%.

FedEk očekuje da će prijaviti prihod od 23,2 milijarde dolara u prvom kvartalu, propuštajući očekivanja analitičara od 23,59 milijardi dolara, prema Refinitiv IBES. Očekuje se da će prilagođena zarada iznositi 3,44 dolara po akciji, što je znatno ispod procene od 5,14 dolara.

Kompanija je povukla svoju prognozu za fiskalnu godinu.

Veliki jaz između učinka FedEk-a i očekivanja Volstrita dolazi nakon što su analitičari već ublažili procene za ovaj kvartal, rekla je analitičarka Coven-a Helane Becker, koja je dodala da su akcije kompanije pale za oko 10% svoje vrednosti otkako su objavile svoju sada povučenu prognozu u junu. .

A upozorenje će verovatno pojačati pritisak na novog glavnog izvršnog direktora FedEk-a, Radža Subramanijama, da zatvori jaz u profitabilnosti sa UPS-om, nakon što je ustupio dva direktorska mesta investitoru aktivisti D.E. Šo u junu.

„Globalni obim je opao pošto su se makroekonomski trendovi značajno pogoršali kasnije u kvartalu, kako na međunarodnom nivou, tako i u SAD. Brzo se bavimo ovim preprekama, ali s obzirom na brzinu kojom su se uslovi promenili, rezultati u prvom kvartalu su ispod naših očekivanja“, rekao je Subramanijam u saopštenju. .