Premijer Grčke najavio je popuštanje tenzija sa Turskom

Premijer Grčke najavio je popuštanje tenzija sa Turskom

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je da su snažan zemljotres u Turskoj i smrtonosna železnička katastrofa u severnoj Grčkoj pomogli da se smanje tenzije između dve susedne zemlje kroz osećaj javne solidarnosti,  prenosi Ekatimerini.

U razornom zemljotresu 6. februara na jugu Turske poginulo je oko 50.000 ljudi u toj zemlji i susednoj Siriji. Tri nedelje kasnije, došlo je do frontalnog sudara na pruzi u Grčkoj, usled čega je poginulo 57 ljudi.

„Posle dugog perioda neprihvatljivih provokacija, agresivnog ponašanja, danas doživljavamo… deeskalaciju i pozitivniji stav i ponašanje“, rekao je Kirijakos Micotakis.

Članice NATO-a Grčka i Turska su u procesu priprema za izbore, što je navelo mnoge saveznike da upozore na dalju eskalaciju dugotrajnih sporova koji uključuju pomorske granice i prava na bušenje u istočnom Mediteranu.

Ali izliv saosećanja u Grčkoj za žrtve zemljotresa i reakcija u Turskoj pomerili su pažnju između dva suseda, rekao je Micotakis.

„Smrtonosni zemljotres približio je naša dva naroda na ljudskom nivou“, rekao je on.

Micotakis je to izjavio nakon razgovora u Atini sa novim predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidesom, koji je nastojao da nastavi razgovore o ostrvu, koje je podeljeno između kiparskih Grka i kiparskih Turaka na separatističkom severu.

Parlamentarni i predsednički izbori u Turskoj biće održani 14. maja, a u Grčkoj – do jula.

Kako je saopšteno, grčki ministar inostranih poslova Nikos Dendias posetio je u februaru zemljotresom pogođena područja Turske, u pratnji svog turskog kolege Mevluta Čavušoglua.