Ulice Pariza preplavljene su otpadom zbog jednonedjeljnog štrajka za odvoz smeća

Ulice Pariza preplavljene su otpadom zbog jednonedjeljnog štrajka za odvoz smeća

Kontejneri za smeće su prepuni i zatrpani kesama na ulicama Pariza dok radnici za prikupljanje otpada štrajkuju više od nedelju dana u opštim protestima protiv penzione reforme.

O tome su preneli brojni francuski mediji, uključujući Le Parisien i AFP.

Od ponedeljka, prema podacima gradske kuće, na ulicama grada nagomilalo se oko 5.600 tona otpada. Služba za odvoz smeća štrajkuje deveti dan, Gradska skupština podržava njihovo pravo na protest, a vlast je zbog toga ogorčena. Radnici u sredu planiraju da odluče da li će prekinuti štrajk ili ga nastaviti.

Nesakupljeno smeće postaje veliki problem zbog mirisa i straha da će kese privući pacove i uskoro dovesti do pogoršanja sanitarne i epidemiološke situacije ako se štrajk nastavi.

Prolaznici i trgovci koje su mediji intervjuisali žale se na pretrpane trotoare, ali pre svega na miris koji boravak na nekim mestima čini nepodnošljivim. Situacija je različita u različitim delovima grada, ali je najveći problem u onih deset okruga u kojima komunalna služba vrši uklanjanje.

Problema imaju i privatne kompanije, jer su u štrajku i tri prerađivačke fabrike i otpad mora da se privremeno odvozi na rezervna mesta.

Smećari sa svoje strane podsećaju da je reč o teškom fizičkom poslu koji se mora obaviti bez obzira na vremenske prilike, a ako reforma bude odobrena, moraće da rade ne do 57, već do 59.