Katolička crkva u Njemačkoj će blagosloviti istopolne parove

Katolička crkva u Njemačkoj će blagosloviti istopolne parove

Sinodski sastanak za reformu Katoličke crkve u Frankfurtu u petak je odobrio dokument koji će omogućiti istopolnim parovima da blagoslove svoje veze u Njemačkoj katoličkoj crkvi od 2026. godine, prenosi  DV.

Od 202 člana Sinodskog sabora, 176 je glasalo „za“, 14 – „protiv“, preostalih 12 – uzdržanih. Dekret predviđa da će blagoslov biti dozvoljen i za ponovni građanski brak i za razvedene.

Odluku je inicirao progresivni katolički pokret „Sinodalni put“, koji od 2019. nastoji da uvede liberalniji pristup katoličanstvu u Nemačkoj – posebno, ukida celibat za sveštenike i dozvoljava rukopoloženje žena za đakonice.

Nemačkoj biskupskoj konferenciji i Centralnom komitetu nemačkih katolika preporučuje se da „blagovremeno razviju i sprovode odgovarajuća liturgijska slavlja“. Za to je utvrđen prelazni rok od tri godine.

Crkva u Njemačkoj pokrenula je reformski pokret usred rekordnog broja Nemaca koji su napustili religiju i skandale seksualnog zlostavljanja. 2021. godine broj katoličkih parohijana u Nemačkoj je prvi put pao ispod 50%.

„Sinodalni put“ nema podršku u Vatikanu. Prošle godine je rečeno da nemački reformatori nemaju ovlašćenja da daju biskupima smernice o moralnim ili doktrinarnim pitanjima.

Podsetimo, u februaru je Generalni sinod Engleske crkve odobrio predlog da se sveštenicima dozvoli da blagosiljaju istopolne brakove i građanska partnerstva, dok će crkvena venčanja za takve parove i dalje biti zabranjena.