Turska: 17 optuženih za bombaški napad u Istanbulu

Turska: 17 optuženih za bombaški napad u Istanbulu

Turski sud odredio je zatvor za 17 osumnjičenih do suđenja u vezi sa smrtonosnim uličnim bombaškim napadom u Istanbulu, optužujući ih za pokušaje protiv jedinstva države, namerna ubistva i pokušaje ubistva, javila je turska državna novinska agencija.

Sud je pustio još trojicu osumnjičenih iz pritvora do suđenja, javila je Anadolu Agenci. Takođe je naređeno da se iz Turske deportuje 29 osoba koje je policija uhapsila u vezi sa napadom.

Eksplozija od 13. novembra pogodila je užurbanu istanbulsku aveniju Istiklal – popularnu ulicu punu prodavnica i restorana – i u njoj je poginulo šest osoba, uključujući dvoje djece. Više od 80 drugih je ranjeno.

Napad je došao kao šokantan podsjetnik na bombaške napade koji su pogodili turske gradove između 2015. i 2017. godine, razbijajući osećaj bezbjednosti javnosti.

Turske vlasti su za eksploziju prošlog vikenda okrivile zabranjenu Kurdistansku radničku partiju ili PKK, kao i grupe sirijskih Kurda koje su joj povezane. Grupe kurdskih militanata negirali su umješanost.

Tužioci su oko pet sati ispitivali glavnu osumnjičenu za napad, Sirijku koja je optužena da je ostavila bombu napunjenu TNT-om na aveniji Istiklal.

Žena, identifikovana kao Ahlam Albašir, navodno je svojim islednicima rekla da je ilegalno ušla u Tursku i da je četiri mjeseca boravila u kući u Istanbulu, pretvarajući se da je par sa jednim od ostalih osumnjičenih, prenela je Anadolu Agenci.

Prema novinskoj agenciji, Albašir je takođe navodno priznala da je ostavila torbu sa eksplozivnom napravom na uličnoj klupi, ali je tvrdila da ne zna šta je u njoj.

Očekuje se da će datum suđenja biti određen nakon što tužioci pripreme svoju optužnicu, što bi moglo potrajati mjesecima.

Jednog osumnjičenog uhapsila je turska policija kasno u sredu u sirijskom gradu Azazu – koji je trenutno pod kontrolom sirijske opozicije koju podržava Turska – i policija ga je ispitivala.

Nije bilo informacija o 29 ljudi koji se suočavaju sa deportacijom.

PKK se bori protiv oružane pobune u Turskoj od 1984. godine. Od tada su u sukobu poginule desetine hiljada ljudi.