Zabranjena prodaja piva sa alkoholom na stadionima Svijetskog prvenstva

Zabranjena prodaja piva sa alkoholom na stadionima Svijetskog prvenstva

Prodaja svih piva sa alkoholom na osam stadiona Svetskog prvenstva zabranjena je u petak, samo dva dana pre nego što bi trebalo da počne fudbalski turnir.

Bezalkoholno pivo će se i dalje prodavati na 64 utakmice u zemlji.

„Nakon razgovora između vlasti zemlje domaćina i FIFA-e, doneta je odluka da se prodaja alkoholnih pića fokusira na FIFA Festival navijača, druge destinacije navijača i licencirana mesta, uklanjajući prodajna mesta piva sa… perimetra stadiona“, saopštila je FIFA. u saopštenju.

Očekuje se da će se šampanjac, vino, viski i drugi alkohol i dalje služiti u luksuznim ugostiteljskim prostorijama na stadionima. Izvan tih mesta, pivo je obično jedini alkohol koji se prodaje redovnim vlasnicima ulaznica.

Ab InBev, matična kompanija sponzora piva Svetskog prvenstva Budveiser, nije odmah odgovorila na zahtev za komentar.

AB InBev plaća desetine miliona dolara na svakom Svijetskom prvenstvu za ekskluzivna prava na prodaju piva i već je isporučio većinu svojih zaliha iz Britanije u Katar u očekivanju da će prodati svoj proizvod milionima fanova. Partnerstvo kompanije sa FIFA-om počelo je na turniru 1986. i oni su u pregovorima za obnavljanje ugovora za sledeće Svijetsko prvenstvo u Sjevernoj Americi.

Iako iznenadna odluka poput ove može izgledati ekstremno na Zapadu, Katar je autokratija kojom upravlja nasledni emir, koji ima apsolutnu reč o svim vladinim odlukama.

Katar, energetski bogata zalivska arapska zemlja, sledi ultrakonzervativni oblik islama poznat kao vehabizam poput susedne Saudijske Arabije. Međutim, godinama je dozvoljena prodaja alkohola u hotelskim barovima.

Vlada Katara i njen Vrhovni komitet za isporuku i nasleđe nisu odmah odgovorili na zahtev za komentar.

Katar je već na turniru promenio datum prve utakmice samo nekoliko nedjelja prije početka Svijetskog prvenstva.

Kada je Katar pokrenuo svoju ponudu za domaćinstvo Svetskog prvenstva, zemlja se složila sa zahtevima FIFA o prodaji alkohola na stadionima, i ponovo prilikom potpisivanja ugovora nakon pobjede na izborima 2010. godine.

Na Svijetskom prvenstvu 2014. u Brazilu, zemlja domaćin je bila prinuđena da promjeni zakon kojim se dozvoljava prodaja alkohola na stadionima.

Ronan Evain, izvršni direktor navijačke grupe Football Supporters Europe, nazvao je odluku o zabrani prodaje piva na stadionima u Kataru „izuzetno zabrinjavajućom“.

„Za mnoge navijače, bez obzira da li ne piju alkohol ili su navikli da suše pravila stadiona kod kuće, ovo je detalj. To neće promeniti njihov turnir“, napisao je Evain na Tviteru. „Ali sa 48 (sati) do kraja, jasno smo ušli na opasnu teritoriju – gde ’uveravanja‘ više nisu bitna.

Ugovor AB InBev-a sa FIFA-om je obnovljen 2011. — nakon što je Katar izabran za domaćina — u paketu od dva turnira do 2022. Međutim, belgijska pivara se poslednjih meseci suočila sa neizvesnošću u pogledu tačnih detalja o tome gde može da služi i prodaje pivo u Kataru.

U septembru je najavljen dogovor da se pivo sa alkoholom prodaje unutar perimetra stadiona pre i posle utakmica. Samo Bud Zero bez alkohola bi se prodavao u holu stadiona da bi navijači pili na svojim sedištima u brendiranim šoljama.

Prošlog vikenda, AB InBev je ostao iznenađen novom politikom na kojoj su insistirali katarski organizatori da premesti štandove piva na manje vidljive lokacije unutar perimetra.

Badvajzer je takođe trebalo da se prodaje uveče samo u zvaničnoj zoni FIFA fanova u centru Al Bida parka, gde se do 40.000 navijača može okupiti da gleda utakmice na ogromnim ekranima. Potvrđena je cijena od 14 dolara za pivo.

Kompanija će biti smeštena u luksuznom hotelu u oblasti Zapadnog zaliva u Dohi sa sopstvenim brendiranim noćnim klubom za turnir.

U hotelu V u Dohi, radnici su nastavili da sastavljaju bar na temu Budvajzera koji je planiran na lokaciji. Njegov poznati AB logo bio je izlepljen na stubove i zidove u hotelu, a jedan je glasio: „Svijet je tvoj da uzmeš“.