Akcije evropskih banaka strmoglavo pale

Akcije evropskih banaka strmoglavo pale

Akcije evropskih bankarskih giganata naglo su pale u petak, pri čemu su Dojče banka i UBS grupa pale za 13%, odnosno 6%, nakon što je u četvrtak uveče zabeležen oštar skok u svopovima kreditnih obaveza.

Akcije drugih zajmodavaca sa visokom izloženošću korporativnom kreditiranju su takođe pale, pri čemu je Commerzbank opala za 9%, a Societe Generale za 7%.

Kreditne promene, oblik osiguranja za vlasnike korporativnih obveznica od neispunjenja obaveza kompanije, porasle su kasno u četvrtak na 173 bazna poena sa 142 bazna poena prethodnog dana, što je najviši nivo od kada su uvedeni 2019.

Najveću zabrinutost među investitorima izazvalo je hitno spašavanje Credit Suisse-a u nevolji od strane švajcarske vlade. Deo ugovora uključivao je otpis AT1 obveznica Credit Suisse u vrednosti od 17 milijardi dolara. Ovaj potez je razbesneo mnoge dužnike, koji su ostali praznih ruku, i otkrio je još jedan rizik za bankarski sektor.

Strahovanja investitora dodatno su pogoršana pooštravanjem monetarne politike, pošto su američke Federalne rezerve i Evropska centralna banka ove sedmice još jednom podigle kamatne stope uprkos bankarskim previranjima.

Preko Atlantika, akcije američkih bankarskih giganata kao što su JPMorgan Chase, Vells Fargo i Bank of America pale su za oko 2% na početku trgovine u petak, dok su regionalni zajmodavci, koji su u centru zabrinutosti investitora, bili različiti.