Gvinet Paltrou insistira na tome da skijaški sudar u Juti nije bila njena greška

Gvinet Paltrou insistira na tome da skijaški sudar u Juti nije bila njena greška

Gvinet Paltrou je u petak svedočila na suđenju povodom skijaške nesreće na skijalištu u Juti 2016. godine, gde muškarac tvrdi da je nepromišljenost filmske zvezde na padini izazvala slomljena rebra, oštećenje mozga i trajne telesne povrede.

Paltrou je svedočila da ju je nesreća šokirala – i u početku je pomislila da je zlostavljana. „Dve skije su mi ušle između skija i razdvojile mi noge. I bilo je telo koje me je pritiskalo i čulo se veoma čudno gunđanje. Moj mozak je pokušavao da shvati šta se dešava“, rekla je ona o sudaru.

„Osetio sam da mi je telo pritisnuto uz leđa“, rekao je Paltrou. Kasnije je na tribini pojasnila da sudar nije bio seksualno nasilje.

Očekuje se da će Paltrou i Teri Sanderson, penzionisani optičar koji je tuži, da odgovore na pitanja o nesreći, dok se njihovi advokati muče da ubede osmočlanu porotu koja skijašica je bila pozicionirana nizbrdo i koja je imala prednost. Glumac koji je postao uticajan na način života ranije je rekao u izjavama da je Sanderson odgovoran za nesreću.

Paltrouino dugo očekivano svedočenje dolazi na polovini suđenja, a poslednjeg popodneva Sandersonovi advokati bi mogli da je primoraju da svedoči. Tokom cele nedelje u Juti, njeni advokati su tražili posebna ograničenja, uključujući ograničavanje fotografisanja iu sudnici i na javnom parkingu ispred – gde je konopac ograđen sa Paltrouovih ulaznih i izlaznih staza.

Njeno svedočenje moglo bi da traje duže od sat vremena i očekuje se da će odražavati ono što je rekla u prethodnom iskazu o tome kako se „smrznula“ kada se nesreća dogodila.

Očekuje se da će sledeće nedelje Paltrouin tim na tribinu pozvati medicinske stručnjake, instruktore skijanja i njeno dvoje dece, Mozesa i Epl.

Suđenje je dotaklo teme u rasponu od skijaškog bontona do moći – i tereta – slavnih.

Nakon sudara, Sanderson je svojim ćerkama poslao imejl sa naslovom: „Ja sam poznat… Po kojoj ceni?“ Jedna od ćerki je uzvratila: „Takođe ne mogu da verujem da je ovo sve na GoPro-u.

GoPro kamere obično nose sportisti na otvorenom i posetioci vrhunskih skijališta da bi snimili akcione sportove.

Sandersonova ćerka, Shae Herath, svedočila je u petak da nije znala da li postoje GoPro snimci, uprkos njenom imejlu. Rekla je da joj je otac preko telefona rekao da pretpostavlja da mora postojati GoPro snimak sudara – od nekoga ko je bio na prepunoj trci sa kamerom pričvršćenom na kacigu.

„Bio je taj veliki vrisak od kojeg se ledi krv. Neko bi pogledao“, rekla je Herat, prisećajući se razgovora sa ocem o tome kako je Paltrou vrištala tokom njihovog sudara.

Dok su se Sandersonovi advokati fokusirali na pogoršanje zdravlja svog klijenta, Paltrouov pravni tim je zaintrigirao porotu stalnim pitanjima o misterioznom, nedostajućem GoPro snimku. Od tada nijedan video snimak nije pronađen niti unet kao dokaz.

Dosadašnje suđenje je osvetlilo Park Siti u Juti – otmeni skijaški grad poznat po tome što svakog januara tokom Sandens filmskog festivala postavlja crveni tepih za slavne ličnosti – i odmaralište Deer Vallei samo za skijaše, gde su se Paltrou i Sanderson sudarili. Odmaralište je među najotmenijima u Severnoj Americi, poznato po sunčanim padinama, jurtama za šampanjac za apre ski i luksuznim ložama.

Postupci su duboko zaronili u istoriju bolesti i promene ličnosti 76-godišnjeg Sandersona, a advokati se pitaju da li su njegovo pogoršano zdravlje i otuđeni odnosi proistekli iz sudara ili prirodnog procesa starenja.

Nakon što je sudija odbacio Sandersonovu raniju tužbu od 3,1 milion dolara, Sanderson je tada tražio odštetu od „više od 300.000 dolara“. Paltrou je podneo protivtužbu za simbolični 1 dolar i advokatske troškove. Iznos novca koji je u igri za obe strane bledi u poređenju sa tipičnim pravnim troškovima višegodišnje tužbe, detalja privatnog obezbeđenja i suđenja sa velikim brojem veštaka.

Advokati Paltroua proveli su veći deo četvrtka postavljajući pitanja o Sandersonovom pominjanju bogatstva i slavne ličnosti njihovog klijenta, kao io onome što su nazvali njegovom „opsednutošću“ tužbom.

Prva tri dana suđenja su svedočili medicinski stručnjaci, Sandersonov lični lekar, skijaški saputnik i njegova ćerka, koji su rekli da je primetila simptome nakon potresa mozga manje od godinu dana nakon nesreće.

Njeni advokati u četvrtak su pitali Sandersonovu ćerku da li njen otac misli da je „kul“ da se sukobi sa slavnom ličnošću poput Paltrou, Oskarom nagrađenom zvezdom „Zaljubljenog Šekspira“ i osnivačem i izvršnim direktorom lifestile brenda, Gup.