Zemljotres u Turskoj mogao bi da dovede do gubitka do 1% BDP-a zemlje 2023

Zemljotres u Turskoj mogao bi da dovede do gubitka do 1% BDP-a zemlje 2023

Potencijalni ekonomski efekti zemljotresa u Turskoj mogli bi da dovedu do gubitka do 1 odsto bruto domaćeg proizvoda ove godine, saopštila je Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u izveštaju. objavljeno u četvrtak.

Banka je dodala da je ovo „razumna procena“ zbog očekivanog podsticaja napora na rekonstrukciji kasnije ove godine, koji će neutralisati negativan uticaj na infrastrukturu i lance snabdevanja.

„Zemljotres je u velikoj meri pogodio poljoprivredne oblasti i oblasti u kojima postoji laka proizvodnja, tako da su prelivanja na druge sektore ograničena“, rekla je za Rojters glavni ekonomista EBRD Beata Javorčik.

Tursku i susednu Siriju potresao je razorni zemljotres 6. februara u kojem je poginulo više od 41.000 ljudi, a milionima je potrebna humanitarna pomoć, a mnogi preživeli su ostali bez domova na zimskim temperaturama skoro niskim.

Rast za Tursku, pojedinačnog najvećeg primaoca sredstava EBRD-a, revidiran je na 3% sa 3,5% u 2023. godini, bez uzimanja u obzir uticaja zemljotresa u procenama.

Banka je dodala da rastući zahtevi za spoljnim finansiranjem i politička neizvesnost povezana sa izborima 2023. stvaraju značajnu ekonomsku ranjivost.

Zemljotres u Turskoj poremetio je planove za održavanje izbora do juna, izazvavši žestoku debatu u vladi predsednika Tajipa Erdogana i opoziciji o mogućem odlaganju.

„Kako je depresijacija turske lire nadmašila inflaciju od 2015. godine, turski izvoz brzo raste, zahvaljujući nižim troškovima izraženim u američkim dolarima“, dodaje se u izveštaju.

Turska lira je u sredu dostigla novi rekordni minimum.