Američki senator smatra da će Tviteru i Fejsbuku trebati licenca za rad

Američki senator smatra da će Tviteru i Fejsbuku trebati licenca za rad

Američki senator Lindzi Grejem, republikanski kritičar društvenih medija kao što su Meta (META.O) Fejsbuk i Tviter (TVTR.N), rekao je u utorak da želi da stvori način za regulisanje, a možda i licenca, kompanije društvenih medija.

Grejem je rekao da radi na mjeri – nije rekao u kom obliku će ona biti – sa senatorom Elizabet Voren, demokratom, i senatorom Džošom Holijem, republikancem. Graham nije mogao biti dostupan za dalji komentar, a Voren i Havlei nisu odmah odgovorili na poziv za komentar.

Na saslušanju na kojem se razgovaralo o sigurnosnim propustima na Tviteru, Grejem je rekao da je kompanijama dozvoljeno da postanu moćne na međunarodnom nivou uz nekoliko ograničenja u pogledu toga šta mogu, a šta ne mogu da rade. Takođe je izrazio zabrinutost što se čini da Federalna trgovinska komisija ima malo alata u svom regulatornom paketu alata da ih obuzda.

Platforme društvenih medija nisu licencirane i „ne možete ih tužiti“, rekao je Grejem, napominjući „ako vozite auto, potrebna vam je dozvola, ako prodajete nekretninu, potrebna vam je dozvola“.

Grahamov plan bi mogao da uključi propise koji bi ograničili govor koji bi kompanije mogle da uklone, a istovremeno bi od njih zahtevale da budu oštrije u pogledu kriminalne upotrebe mreža i stranog mešanja.

„Ako neko ukloni vaš sadržaj, imaćete žalbeni postupak“, rekao je on na saslušanju u Kongresu u utorak.

Grejem je govorio na saslušanju čiji je glavni svedok Peiter „Mudge“ Zatko, poznati haker koji je služio kao šef obezbeđenja Tvitera do njegovog otpuštanja. Mudge je rekao da su neki zaposleni na Tviteru zabrinuti da će kineska vlada moći da prikupi podatke o korisnicima kompanije.

Čini se da velike tehnološke kompanije imaju malo prijatelja u Kongresu, dok su republikanci ljuti zbog onoga što smatraju da kompanije guše konzervativne glasove, dok demokrate vjeruju da je strano mešanje na Fejsbuku doprinelo pobedi bivšeg predsjednika Donalda Trampa 2016.