NHS kaže da većina trans djece prolazi kroz „fazu“

NHS kaže da većina trans djece prolazi kroz „fazu“

Engleska nacionalna zdravstvena služba (NHS) upozorila je doktore na rizike „neprikladne rodne tranzicije“ i rekla da je „u većini slučajeva“ samopovezivanje sa drugim polom samo „prolazna faza“ u razvoju djeteta.

U novom nacrtu smjernica, objavljenom prošle nedjelje i koji je video Dejli mejl, NHS apeluje na medicinske stručnjake da razmotre rizike takozvane „socijalne tranzicije“ – u kojoj dete živi kao pol različit od svog biološkog pola, ali bez puberteta. blokatori ili hormoni. Ovo bi trebalo da bude „poslednje sredstvo“ čak i za stariju djecu, kaže se.

„Klinički pristup mora imati na umu rizike neodgovarajuće rodne tranzicije i poteškoća koje dete može iskusiti u povratku na prvobitnu rodnu ulogu po ulasku u pubertet ako rodna nekongruencija ne potraje u adolescenciji“, kaže se u uputstvu. citirao je medij.

Smernice su, prema novinama, objavljene kao deo plana NHS-a da zatvori kontroverznu kliniku Tavistock & Portman NHS Foundation Trust – jedine klinike za rodni identitet djece u Velikoj Britaniji.

Nacrt savjeta naglašava da se „socijalna tranzicija“ ne treba posmatrati kao „neutralan čin“ jer može imati ozbiljne implikacije na psihologiju dijeteta.

„Društvenu tranziciju treba uzeti u obzir samo kada je pristup neophodan za ublažavanje ili prevenciju klinički značajnog stresa ili značajnog oštećenja društvenog funkcionisanja i kada je mlada osoba u stanju da u potpunosti shvati implikacije afirmacije društvene tranzicije“, navodi se u vodiču. navodno kaže.

Ranije ovog mjeseca, Rojters je, takođe pozivajući se na predloge NHS-a, otkrio da nove smjernice za lečenje transidentifikujućih mladih nameću stroža pravila kada su u pitanju blokatori puberteta kao što su lekovi na recept, koji potiskuju oslobađanje hormona u tijelu i koji su ponekad izdaje se deci koja pate od rodne disforije. Deca koja kupuju ove kontroverzne lekove preko privatnih klinika mogu postati predmet „protokola zaštite“, rekao je Rojters.

Smjernice nisu dale detalje o ovim protokolima, ali, primećuje Rojters, „timovi za zaštitu“ NHS-a uključuju predstavnike policije, medicinskih i socijalnih službi.

Broj upućivanja na kliniku Tavistock je naglo skočio sa samo 210 pre jedne decenije na više od 5.000 pacijenata u poslednjoj finansijskoj godini. Vreme čekanja da se vide stručnjaci za rodnu negu sada je oko tri godine, rekao je Rojters.

S obzirom na „hitnu potrebu“ za uslugama rodnog identiteta, NHS se obavezao da će završiti svoje smjernice i uspostaviti novi sistem brige za transrodnu djecu što je prije moguće.