Spasavanje banke moglo bi da košta švajcarske poreske obveznike

Spasavanje banke moglo bi da košta švajcarske poreske obveznike

Odluka Švajcarske da spase propalu investicionu banku Credit Suisse mogla bi biti veliki teret za poreske obveznike u zemlji, prema proračunima Blumberga.

Švajcarska vlada se obavezala da će apsorbovati 9 milijardi švajcarskih franaka (9,7 milijardi dolara) gubitaka banke i obezbediti javnu likvidnost od 100 milijardi franaka (108 milijardi dolara) od Švajcarske narodne banke (SNB). To znači da će svaki stanovnik od 8,7 miliona stanovnika Švajcarske platiti 12.500 franaka (13.500 dolara) za spas banke, primetio je Blumberg.

U dogovoru se takođe spominje posebna garancija od 100 milijardi franaka švajcarske centralne banke koju ne podržava vlada. Dodajući zajam od 50 milijardi franaka od SNB-a koji je banka obezbedila prošle nedelje, ukupna suma spasavanja će premašiti 259 milijardi franaka (280 milijardi dolara), što je ekvivalentno otprilike trećini celokupne privredne proizvodnje Švajcarske 2022.

Taj iznos će ugovor učiniti najvećim korporativnim spasavanjem Švajcarske ikada, daleko nadmašivši spas od 60 milijardi franaka UBS-a 2008.

„Vlada će morati da kaže biračima zašto dovode novac građana, novac poreskih obveznika u opasnost da spasu banku koja je pretežno opsluživala ultra-bogate, radeći neke prilično neobične stvari sa svojom investicionom bankom i plaćajući ljudima lude iznose novca u odnosu na ono što čovek sa ulice dobija“, rekao je bivši izvršni direktor globalne banke Rojtersu pod uslovom da ostane anoniman.

Sporazum o spajanju već je razbesneo švajcarsku populaciju, a oko 200 ljudi protestovalo je u ponedeljak ispred sedišta Credit Suisse u Cirihu. Neki su skandirali „jedi bogate“ i gađali zgradu jajima.

Analitičari kažu da konačni trošak spašavanja možda neće biti toliko visok kao što je dogovoreno, dok je neaktivnost vlade možda koštala Švajcarsku njene reputacije kao globalnog finansijskog centra. Prema Manuelu Amanu, šefu Švajcarskog instituta za bankarstvo i finansije na Univerzitetu Sent Galen, garancija SNB-a bi bila delimično pokrivena hartijama od vrednosti i privilegijama o stečaju, što znači da na kraju možda neće biti potrebe da se uvlači u državna sredstva . U međuvremenu, odgovornost za garanciju SNB-a koju podržava vlada „bila bi materijalizovana samo ako bi došlo do bankrota spojenog entiteta“, primetio je on, tvrdeći da je takav ishod malo verovatan.