Ekskluzivno: Kina tiho povećava kupovinu jeftine ruske nafte

Ekskluzivno: Kina tiho povećava kupovinu jeftine ruske nafte

Tankeri za naftu se vide na terminalu naftnog skladišta Sinopec Iaogang u Nantongu

Tankeri za naftu su viđeni na terminalu naftnog skladišta Sinopec Iaogang u Nantongu, provincija Đangsu, Kina, 11. juna 2019.

Kina tiho povećava kupovinu nafte iz Rusije po povoljnim cijenama, prema podacima o isporuci i trgovcima naftom koji su razgovarali sa Rojtersom, popunjavajući vakuum koji je ostavio zapadni kupci koji odstupaju od poslovanja sa Rusijom nakon njene invazije. Ukrajine u februaru.

Taj potez najvećeg svjetskog uvoznika nafte usledio je mjesec dana nakon što je prvobitno smanjio isporuke iz Rusije, iz straha da će izgledati da otvoreno podržava Moskvu i potencijalno izložiti njene državne naftne gigante sankcijama.

Unipec, trgovački ogranak najveće azijske rafinerije Sinopec Corp (600028.SS), predvodi kupovinu, zajedno sa Zhenhua Oil, jedinicom kineskog odbrambenog konglomerata Norinco, prema podacima o isporuci, izveštaju brodskog posrijednika koji su videli Rojters i pet trgovaca . Livna Shipping Ltd, firma registrovana u Hong Kongu, takođe se nedavno pojavila kao glavni otpremnik ruske nafte u Kinu, rekli su trgovci.

Sinopec je odbio komentar. Dženhua i Livna nisu odgovorile na zahtjeve za komentar.

Firme popunjavaju rupu koju su zapadni kupci ostavili nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju Rusija naziva „specijalnom vojnom operacijom“.

Sjedinjene Države, Britanija i neki drugi ključni kupci nafte zabranili su uvoz ruske nafte ubrzo nakon invazije. Evropska unija privodi kraju novi krug sankcija, uključujući zabranu kupovine ruske nafte. Mnoge evropske rafinerije već su prestale da kupuju od Rusije iz straha da će naletjeti na sankcije ili privući negativan publicitet.

Vitol i Trafigura, dva najveća svijetska trgovca robom, postupno su obustavili kupovinu od Rosnjefta, najvećeg ruskog proizvođača nafte, uoči pravila EU koje je stupilo na snagu 15. maja i zabranjuje kupovinu osim ako je „strogo neophodno“ da bi se obezbjedile energetske potrebe EU.

„Situacija je počela da se drastično okreće nakon izlaska Vitola i Trafigure, što je stvorilo vakuum, koji su mogle da popune samo kompanije koje mogu da obezbjede vrijednost i koje imaju poverenje svojih ruskih kolega“, jedan kineski trgovac, koji je zamolio da ostane neimenovan. , rekao je Rojtersu.

Niska cena ruske nafte – spot razlike su oko 29 dolara manje po barelu u poređenju sa pre invazije, prema trgovcima – blagodat je za kineske rafinerije jer se suočavaju sa smanjenjem marže u ekonomiji koja se usporava. Cijena je znatno ispod konkurentskih buradi sa Bliskog istoka, Afrike, Evrope i Sjedinjenih Država.

Kina odvojeno prima oko 800.000 bpd ruske nafte putem naftovoda prema vladinim ugovorima. To bi dovelo do majskog uvoza na skoro 2 miliona barela dnevno, 15% ukupne potražnje Kine. Za Rusiju, prodaja nafte pomaže da se ublaži udar sankcija na njenu ekonomiju.
Kineske kompanije u državnom vlasništvu, predvođene Sinopekom i Dženhuom, trebalo bi da kupe dvije trećine ruske vodeće mešavine dalekoistočne izvozne ESPO (naftovod Istočni Sibir–Tihi okean) u maju, u odnosu na trećinu pre invazije na Ukrajinu, trgovci koji pomno prate tokove rekli su Rojtersu. Rusija je u maju izvezla oko 24 miliona barela, 6% više nego u aprilu.

Samo Sinopec će verovatno kupiti najmanje 10 ESPO pošiljki u maju, udvostručavajući svoj obim pre invazije, pri čemu će neke od trgovanja dostići rekordni popust od 20 dolara po barelu ispod referentne Dubai sirove nafte na bazi FOB Kozmino, rekla su tri trgovca.

Sinopec, Zhenhua i Livna transportuju više nafte iz ruskih luka na Baltičkom moru u severozapadnoj Evropi i njenog izvoznog čvorišta na Dalekom istoku Kozmino.

Dženhua, najmanji kineski trgovac naftom u državnom vlasništvu, iznajmio je brodove za transport ruske nafte, prema podacima o isporuci i trgovcima koji su upoznati sa tim. North Petroleum International Co, jedinica Dženhua, utovarila je dve ESPO pošiljke početkom maja i još dva tereta Urala iz luke Ust-Luga na Baltičkom moru krajem aprila i sredinom maja, prema podacima Refinitiva i Vorteka, izveštaja brodskog brokera i trgovci.

Norinco, jedan od najvećih svetskih odbrambenih izvođača, bavio se naftom pre više od dve decenije, dobivši koncesiju za proizvodnju nafte u Iraku 1990-ih. Njegovo trgovačko vozilo Zhenhua nedavno se proširilo na investicije i trgovinu na gasnim terminalima.

Redovni prodavac ESPO-a u kineskim nezavisnim rafinerijama od 2016. godine, Paramount Energi je proširio svoju Kinu poslovanje povećanjem prodaje Dženhui nakon što je otvorila kancelariju u Pekingu 2020. godine, rekli su rukovodioci trgovine.

U odgovoru na Rojtersova pitanja, Paramaunt enerdži se nije osvrnuo na trgovine koje su napravljene nakon ruske invazije na Ukrajinu. Rečeno je da „ima kupce u Kini za ESPO sirove terete isporučene po dugoročnim ugovorima koji su uspostavljeni mnogo pre 24. februara“, datuma invazije. „Ovu naftu isporučuju isključivo nezavisni proizvođači nafte i nedržavne kompanije, što je odavno naša politika.

Livna, koja ranije nije bila glavni igrač u transportu ruske nafte u Aziju, od kraja aprila je utovarila preko 7 miliona barela ruske nafte Ural i ESPO za Kinu, prema podacima Vorteka i Refinitiva o praćenju brodova.

Prethodno redovni otpremnik ruskog izvoznog Urala u Evropi koji je bio fokusiran na Evropu, Livna je počela da šalje rusku naftu u provinciju Šandong, kinesko čvorište nezavisnih rafinerija, početkom 2020. godine, prema podacima o isporuci.

Do sada je u maju Livna utovarila osam tereta, ili skoro 6 miliona barela ESPO nafte, namenjene Kini, u odnosu na jedan ili dva tereta svakog meseca ranije ove godine, pokazuju podaci o otpremi. Livna je takođe u maju utovarila najmanje dve pošiljke Urala iz baltičkih luka za isporuku u Kinu.

Ostavite odgovor