Pete Buttigieg kaže da SAD podržavaju novi Maršalov plan za obnovu Ukrajine

Pete Buttigieg kaže da SAD podržavaju novi Maršalov plan za obnovu Ukrajine

Vodeća ličnost Bajdenove administracije podržala je program oporavka Ukrajine u stilu Maršalovog plana, koji je pomogao obnovu Evrope posle Drugog svijetskog rata.

Pete Buttigieg, američki sekretar za saobraćaj, rekao je da postoji dosta političke volje kod kuće i na međunarodnom planu za saradnju u dugoročnim naporima rekonstrukcije, uključujući jačanje postojeće infrastrukture u Ukrajini.

„Imajući na umu sećanje na Maršalov plan, ono o čemu govorimo nije samo o tome kako finansiramo hitne potrebe i podržavamo njihovu sposobnost da održe ratne napore, već i kako podržavamo sposobnost Ukrajine da bude ekonomski održiva i proizvodi održivu budućnost za sebe, čak i kada su na udaru“, rekao je bivši predsjednički kandidat u intervjuu za Gardijan.

Butigieg je priznao da, iako je „uništavanje ukrajinskih domova i infrastrukture još u toku“, govoriti o rekonstrukciji bi se moglo činiti preuranjenim „a ipak u mojim susretima sa ukrajinskim liderima, a posebno sa mojim kolegom [Oleksandrom Kubrakovom], s kojim redovno razgovaram, oni već razmišljaju o obnovi, kao što razmišljaju o odbrani svoje otadžbine i to je inspirativno videti i zaslužuje snažnu i jedinstvenu podršku od nas.”
Prerano je za proslavljanje Putinovih gubitaka – teške milje tek dolaze za Ukrajinu
On je rekao da je „glavna tema razgovora“ među ministrima saobraćaja na svijetskom sastanku u Lajpcigu ove nedelje za Međunarodni transportni forum kako bi mogli da pomognu da se žito i drugi proizvodi izvuku iz Ukrajine, koja je zaglavljena zbog blokiranih i uništenih luka i železničkih linija i preti da stvori globalnu nestašicu hrane.

„To nije samo nešto što nas, kao prijatelja Ukrajine, tiče, već nas brine i zato što je svijetu potrebna ta proizvodnja, posebno u oblasti poljoprivrede“, rekao je on.

„Bez pristupa Crnom moru, to će uvek biti veliki nedostatak. Posvećeni smo tome da tamo pomognemo na bilo koji način.

„Ali zaista se divim svojim ukrajinskim kolegama što razmišljaju o kratkoročnom i dugoročnom planu u isto vrijeme – kako da ojačaju infrastrukturu u neposrednom roku – herojskom radu železničkih radnika da obnove veze kako bi roba mogla biti premještena sa zapada na istok i ljudi sa istoka na zapad.

„Ali oni takođe razmišljaju o veoma dugoročnim pitanjima i shvataju da ono ka čemu se ponovo grade neće biti samo rekonstrukcija infrastrukture iz sovjetskog doba koju je naslijedila ova generacija Ukrajinaca.

Buttigieg je govorio na marginama događaja koji je organizovala nevladina organizacija German Marshall Fund u Berlinu povodom obeležavanja 50. godišnjice Maršalovog plana, programa oporavka vrednog više milijardi dolara koji su pokrenule SAD 1947. godine i koji je pružio humanitarnu i ekonomsku pomoć milionima Evropljana da bi se olakšao njihov oporavak posle Drugog svetskog rata.

Plan je nazvan po Džordžu Maršalu, čoveku koji je tada bio državni sekretar SAD.

Buttigieg, koji je zadužen za implementaciju i nadgledanje velikog broja projekata u SAD koji su omogućeni u okviru zakona o infrastrukturi od milijardu dolara (800 milijardi funti) koji je usvojen pre šest meseci, naglasio je važnost Maršalovog insistiranja za SAD, kao i za Ukrajinu. potreba da se stvori „vrli krug“ između ekonomske bezbednosti jedne nacije i njene političke stabilnosti na osnovu njene sposobnosti da ispuni.

On je rekao da su decenije dezinvestiranja u SAD pretvorile vrli ciklus u začarani krug, pri čemu su političke institucije kojima su nedostajali resursi da dobro isporuče gubljenje legitimiteta, što je dovelo do erozije povjerenja, „što je dalo povjerenje onima koji bi potkopavali te institucije, što dodatno umanjuje njihov kapacitet za postizanje rezultata“, rekao je on.

Fond za infrastrukturu je trebalo da prekine taj ciklus, dodao je on. „Ako možemo da ispunimo ono što smo nameravali da uradimo… onda će građani videti šta to znači za njih. Imamo sve vrste stvari koje su trenutno uzburkale naš politički i društveni život, uključujući informaciono okruženje, oblike ekstremizma… i šokove poput pandemije, i ekonomske odjeke rata u Evropi. To je razlog više da se fokusiramo na isporuku za ljude.“

Rekao je da ulozi ne uključuju samo udobnost i udobnost, već „možda i kredibilitet samog upravljanja“.

„30-ih godina prošlog veka, još jedne sezone kada je demokratija bila u nedoumici, i kada je u nekim krugovima u Vašingtonu postalo moderno da se s odobravanjem ukazuje na porast diktatora, neki bi u znak hvale fašizmu rekli da Musolini tera vozove da voze na vreme. .

„Usput, pokazalo se da ovo nije naročito tačno… ali koliko je otkrivajuće da ovaj izgovor za autokrate dolazi na osnovu njihove navodne hrabrosti u obezbeđivanju prevoza.

Što se tiče Ukrajine, Butigieg je rekao da ga zanimaju pozivi predsednika Volodima Zelenskog za rekonstrukciju

akcija na nivou gradova i regiona, prema planu koji očigledno dobija na snazi, po kome bi gradovi i zajednice širom sveta usvojili zajednice u Ukrajini slične svojim.

„Razumevanje potreba i različitih kapaciteta različitih dijelova zemlje biće veoma važno“, rekao je Butigig.

Upitan da li treba verovati legitimitetu njegove vlade u pogledu pomoći u obnovi zemlje nakon njenog haotičnog povlačenja iz Avganistana, Butigieg, koji je u zemlji služio kao oficir u rezervi američke mornarice, rekao je:

„Deo onoga protiv čega smo se suočili u Avganistanu je upravo to koliko su fundamentalno različiti društvo, vrednosti, kultura upravljanja i ekonomija te zemlje… u Ukrajini je veoma različito… jedna od stvari koje nas ujedinjuju sa Ukrajinom su neke od te osnovne vrijednosti oko demokratije.

„Tako je rano znati šta će biti na kraju ovog preokreta. Ono što znamo je da je vrsta jedinstvenog pristupa koji imamo koji odražava zajedničke vrednosti među našim partnerima i sa Ukrajincima veoma moćna i da će biti važna osnova odnosa.

„Ne samo u provođenju ovog rata, kako god da izgleda kraj igre, već u rekonstrukciji koja zaista obećava da će dovesti do novih i inovativnih stvari.

On je pohvalio vođstvo koje je Nemačka pokazala od početka invazije, u suprotnosti sa kritikama koje je primila vlada Olafa Šolca.
„Mislim da se u Vašingtonu razumije da su novi koraci koje je Nemačka preduzela veliki koraci u bezbednosnoj i energetskoj politici… niko od nas ne zna šta se nalazi na drugoj strani ove cajtenvende“, rekao je on, usvajajući frazu koju je Šolc koristio u značenju „ prekretnica“, „ali svi treba da shvatimo da je jedini način da to dovede do dobrog mjesta da zajedno pronađemo put do njega“.

Ranije u četvrtak, Butigieg je obišao berlinski Hauptbahnhof ili centralnu stanicu, simbol nemačkog ujedinjenja, i sreo grupu Nemaca i američkih državljana ukrajinskog porekla koji rade kao dobrovoljci na prijemu izbeglica, od kojih oko 2.000 stiže vozovima iz Ukrajine. svaki dan.

„Samo se pobrini da nam pomogneš tako što ćeš očuvati priču kod kuće“, rekla mu je jedna od volonterki, Natalija, iz Minesote i ukrajinskog porekla dok se Buttigig zahvaljivao ženama na njihovom radu.

Buttigieg, koji se kandidovao za predsednika SAD 2020., ali se povukao u korist podrške Džou Bajdenu, neće biti privučen da li planira da se ponovo kandiduje 2024. godine.

„Trenutno su moje ambicije da budem najbolji sekretar za transport koji mogu“, rekao je on. „Mislim da nikada nije bilo bolje vreme za ovaj posao.

Guardian

Ostavite odgovor