Nafta pada, dostigla 10-mjesečni minimum na osnovu izvještaja o povećanju proizvodnje OPEK+

Nafta pada, dostigla 10-mjesečni minimum na osnovu izvještaja o povećanju proizvodnje OPEK+

Cijene nafte pale su u ponedeljak na najniži nivo od početka januara, nakon što je Volstrit džurnal objavio da Saudijska Arabija i drugi proizvođači nafte iz OPEK-a razmatraju povećanje proizvodnje za pola miliona barela dnevno.

Fjučersi na naftu Brent za januar su oslabili 4,07 dolara, ili 4,7%, na 82,93 dolara po barelu do 11:43 EST (1643 GMT). Fjučersi američke nafte Vest Tekas Intermediate (VTI) za decembar su oslabili 4,48 dolara, ili 5,6%, na 75,60 dolara uoči isteka ugovora kasnije u ponedeljak. Aktivniji januarski ugovor je pao za 4,05 dolara, ili 5%, na 76,04 dolara.

O povećanju do 500.000 barela dnevno (bpd) biće razgovarano na sastanku OPEK+ 4. decembra, objavio je Volstrit džurnal. Rojters nije mogao odmah da proveri izvještaj.

„Teško je povjerovati da oni ulaze na tržište koje u osnovi trguje kontangom“, rekao je Bob Jauger, direktor energetskih fjučersa u Mizuhou u Njujorku, ukazujući na efekat trenutne trgovine fjučersima nafte sa popustom na kasnije ugovore. „To je igranje vatrom.“

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njeni saveznici, zajedno poznati kao OPEK+, nedavno su smanjili ciljeve proizvodnje, a ministar energetike de fakto lidera Saudijske Arabije je ovog meseca rekao da će grupa ostati oprezna.

Puštanje više nafte u isto vreme sa slabom kineskom potražnjom za gorivom i snagom američkog dolara moglo bi da pomeri tržište dublje u kontango, ohrabrujući više nafte da ide u skladište i gurajući cene još niže, rekao je Javger.

Očekivanja o daljem povećanju kamatnih stopa podstakla su dolar, čineći robu denominiranu u dolarima, poput sirove nafte, skupljom za investitore.

Dolar je porastao za 0,9% u odnosu na japanski jen na 141,665 jena, u skladu sa najvećim jednodnevnim rastom od 14. oktobra.

„Osim oslabljenog izgleda tražnje zbog kineskog ograničenja COVID-a, današnji oporavak američkog dolara je takođe medveđi faktor za cene nafte“, rekla je analitičarka CMC Markets Tina Teng.

„Osećaj o riziku postaje krhak jer svi nedavni ekonomski podaci velikih zemalja ukazuju na recesijski scenario, posebno u Velikoj Britaniji i zoni evra“, rekla je ona, dodajući da su oštri komentari američkih Federalnih rezervi prošle nedelje takođe izazvali zabrinutost u vezi sa ekonomskom situacijom u SAD. izgledi.

Broj novih slučajeva COVID-a u Kini ostao je blizu maksimuma u ​​aprilu dok se zemlja bori sa epidemijama širom zemlje.

Fjučersi na naftu Brent u prvom mesecu naglo su se smanjili prošle nedjelje, dok je VTI pao u kontango, odražavajući zabrinutost o smanjenju ponude.