Poljska postavlja njemačke rakete Patriot blizu granice sa Ukrajinom

Poljska postavlja njemačke rakete Patriot blizu granice sa Ukrajinom

Savjeznici u NATO-u Poljska i Njemačka složile su se da rasporede dodatne raketne lansere Patriot u blizini granice Poljske sa Ukrajinom nakon ponude iz Berlina, rekao je u ponedeljak poljski ministar odbrane.

„Njemačka ministarka odbrane potvrdila je spremnost da rasporedi lanser Patriot na granici sa Ukrajinom“, napisao je Mariusz Blaszczak na Tviteru.

„Ostaje da se utvrdi verzija sistema, kao i koliko brzo će doći do nas i koliko dugo će biti stacionirani.

Berlin je Varšavi ponudio protivraketni odbrambeni sistem Patriot da pomogne u obezbeđivanju vazdušnog prostora nakon što se zalutala raketa srušila u Poljskoj prošle nedjelje, izjavila je ministarka odbrane Kristin Lambreht za novine u nedjelju.

Njemačka vlada je već rekla da će svom istočnom susjedu ponuditi dalju pomoć u vazdušnoj policiji sa nemačkim Eurofajterima nakon incidenta, što je u početku izazvalo bojazan da bi se rat u Ukrajini mogao preliti preko granice.

Raketa koja je prošle nedelje pogodila Poljsku, ubivši dve osobe, izgleda da je slučajno ispaljena od strane ukrajinske protivvazdušne odbrane, a ne da je to bio ruski udar, rekao je šef NATO-a Jens Stoltenberg.

Zemaljski sistemi protivvazdušne odbrane kao što je Raitheon (RTKS.N) Patriot su napravljeni da presreću dolazeće rakete.