Digitalne nomadske vize nude najbolje od dva sveta: Šta treba da znate pre nego što krenete

Digitalne nomadske vize nude najbolje od dva sveta: Šta treba da znate pre nego što krenete

Zamislite da svoj radni dan započnete sa svežim kokosovim sokom koji se nalazi pored vašeg laptopa dok gledate u okean ili tropsku prašumu.

To je nešto o čemu možete maštati tokom dugih, zamornih putovanja i dana u klaustrofobičnoj, bučnoj kancelariji.

Ali sve dok imate pravu vrstu posla i ljubaznog poslodavca (ne Elona Maska), to bi mogla biti vaša stvarnost.

Rat za talente više nije samo između kompanija. Više od 40 nacija ili teritorija sada nudi vize „digitalnih nomada“ kako bi privukle one koji mogu da se zaposle u jednoj zemlji dok žive i troše svoje prihode u drugoj.

Volite plažu? Na listi je gomila egzotičnih ostrva. Više volite tropske šume? Probajte Brazil ili Kostariku.

Tražite istoriju? Tu su Španija ili Grčka. Volite kupanje na ledu u stilu Vim Hofa? Island vabi.

Zamislite vizu „digitalnog nomada” kao ukrštanje turističke i privremene migrantske vize – vize za rad na odmoru. Umesto da vam viza daje pravo da radite u zemlji, ona vam omogućava da ostanete sve dok ste zaposleni i unosite novac u lokalnu privredu.

Koliko dugo možete ostati varira, od 90 dana na Arubi na Karibima do dve godine na Kajmanskim ostrvima. Većina je na 12 meseci, sa mogućnošću obnavljanja.

Neka mesta, kao što je Letonija, ograničavaju vize poslodavcima registrovanim u zemlji OECD-a. Ali generalno, ključni uslov je da možete pokazati da nemate potrebe za pronalaženjem lokalnog posla i da možete ispuniti uslove za minimalni prihod.

Generalno, uslovi za vizu pojednostavljuju pitanja oporezivanja: nastavljate da plaćate porez na dohodak u zemlji vašeg poslodavca.

Ali ovo varira. Na primer, u Grčkoj (koja nudi dvogodišnju obnovljivu vizu) oslobođeni ste plaćanja lokalnog poreza na prihod samo prvih šest meseci.

Kombinovanje posla i putovanja

Ključni pokretač trenda digitalnih nomada je sposobnost da se održi karijera uz isticanje drugih ličnih ciljeva, posebno putovanja i mogućnost da se iskusi drugačiji način života.

Preseljenje negde sa jeftinijim životnim troškovima može biti još jedna motivacija.

Ali pre nego što odlučite da se spakujete, postoje neke stvari koje treba razmotriti kako biste bili sigurni da je digitalni nomad pravo za vas.

Prvi je da li će stvarnost biti u skladu sa fantazijom.

Kao digitalni nomad, vi ste veoma udaljeni radnik, sa svim prednostima i nedostacima koji dolaze sa tim.

Neke studije su pokazale da se radnici na daljinu mogu osećati socijalno i profesionalno izolovano.

Ako imate poslodavca koji podržava vaš potez, pomoći će vam. Pregled ranijih studija o radu na daljinu iz 2017. pokazao je da organizaciona podrška u velikoj meri smanjuje psihološki napor i socijalnu izolaciju koju osećaju udaljeni radnici.

Ali rad od kuće je jedna stvar; biti u drugoj zemlji je sasvim drugo. Živeti daleko od porodice i prijatelja i mreža podrške će verovatno biti izazovniji, bez obzira koliko idilična vaša lokacija.

Ako volite predvidljivu strukturu i rutinu, neizvesnost i neizbežne neprijatnosti koje se javljaju mogu značiti da to nije za vas.

I dok ste možda oslobođeni plaćanja lokalnog poreza na dohodak, moraćete da se pridržavate svih drugih lokalnih zakona—kao što su novi zakoni Indonezije prema kojima je seks van braka potencijalno kažnjiv sa godinom zatvora.

Ako vas te stvari ne uznemiravaju, evo tri saveta za lakšu tranziciju.

Prvo, važe sva uobičajena razmatranja o radu na daljinu — a neka su pojačana. Apsolutno će vam trebati pouzdan internet velike brzine i pristup uslugama podrške. Život u udaljenom selu može biti primamljiv, ali koliko je blizu najbliža prodavnica kompjutera?

Drugo, shvatite kada ćete morati da radite. Možda ste u drugoj vremenskoj zoni u odnosu na kolege ili klijente. Novina u pogledu na okean lako bi mogla da se izgubi nakon nekoliko nedelja ustajanja usred noći za zum pozive. Koliko treba da budete dostupni može biti veliki faktor u izboru destinacije.

Treće, možda ćete i dalje smatrati da je održavanje ravnoteže između posla i života izazov. Istraživanja su pokazala kako se granice između posla i života lako zamagljuju radom na daljinu. Želja da dokažete da ne posustajete može to učiniti još težim.

Ali ako imate pravu ličnost i dovoljno ste srećni da imate pravi posao i poslodavca, digitalni nomad bi vam mogao doneti najbolje od dva sveta.