Između novih rivala i rastrojenog šefa, Tesla pati na Volstritu

Između novih rivala i rastrojenog šefa, Tesla pati na Volstritu

Tesla je izgubio zapanjujuće dve trećine svoje tržišne vrednosti 2022. godine, žrtva straha od potražnje za električnim vozilima, užasnutosti zbog nevolja Elona Maska kao šefa Tvitera i kraja lakog novca na Volstritu.

Na papiru, sve je išlo dobro za legendarnog proizvođača električnih vozila koji je prevazišao probleme sa snabdevanjem i ostvario profit od skoro 9 milijardi dolara u prva tri kvartala godine uprkos rastućim troškovima.

Ali ovo je sporije od besnog tempa rasta koji generalni direktor Musk zahteva od svoje kompanije sa svojom ambicijom da Tesla izbaci Apple sa pozicije najcenjenije kompanije na svetu.

Čak i ako je cena akcija podložna „mnogim emocionalnim elementima… Tesla će po mojoj proceni biti najvrednija kompanija na svetu za manje od pet godina“, rekao je prkosni Mask na forumu na Tviteru ovog meseca.

Okrivljujući za probleme „makroekonomske uslove“ i visoke kamatne stope, Musk je rekao da „ne može reći dovoljno dobrih stvari“ o Tesli, tražeći od svojih slušalaca da ignorišu njegove nezgode na Tviteru gde je mercurial CEO hvatao naslove od preuzimanja vlasti u oktobru.

Ali za neke analitičare, problemi u Tesli su ozbiljniji i nepovezani sa Tvitterom – uglavnom zato što su dani kada je bila jedini igrač na tržištu električnih vozila prošli.

Nova godina se „oblikuje kao godina ‘resetovanja’ za tržište električnih vozila” sa zalihama na tržištu, rekao je analitičar Adam Jonas iz Morgan Stanleia u belešci.

„Postoje prepreke koje treba prevazići“, dodao je Jonas, navodeći sve veću konkurenciju i pogoršanje ekonomije, uz povećanje troškova života zbog inflacije.

U 2023. tiho zujanje EV motora će dolaziti iz vozila koja nisu Tesla, jer tradicionalni proizvođači automobila budu izbacivali modele neviđenim tempom.

U kategoriji Teslinih luksuznih automobila, Mercedes-Benz, BMV, Audi, Polestar i Rivian su ušli u borbu i promena dolazi brzo za Teslu.

Dok je Muskova kompanija sa sedištem u Teksasu i dalje zauzimala 65 odsto tržišnog udela u prvih devet meseci ove godine, analitičari S&P Global predviđaju da će se Teslin tržišni udeo smanjiti na samo 20 odsto do 2025. godine.

Situacija u Kini takođe ne pomaže stvari: prema izveštajima štampe, proizvodnja je trenutno obustavljena u Teslinoj fabrici u Šangaju zbog problema vezanih za Covid.

Da bi povećao prodaju, Tesla je ponudio retki popust od 7.500 dolara američkim kupcima na novi model 3 ili model I, zajedno sa 10.000 milja besplatnog brzog punjenja.

Tesla, delom zbog svog izvršnog direktora superzvezde, još uvek ima svoje uporne obožavaoce i Tesla se i dalje smatra neospornim u pogledu tehnologije, upravljanja troškovima i obima na tržištu koje se brzo razvija.

Investiciona firma Robert V. Baird veruje da je grupa „najbolje pozicionirana na tržištu automobila“ i i dalje preporučuje kupovinu Teslinih akcija uprkos krahu.

Nad svime se nadvija senka Tvitera, uticajne društvene mreže koju je u oktobru kupio Musk — koji je otpustio više od polovine svog osoblja, izazivajući kontroverzu.

Tesli je potreban „izvršni direktor za navigaciju kroz ovu oluju kategorije 5“, a ne šef „fokusiran na Tviter“, rekao je Dan Ajvs iz Vedbuša u belešci objavljenoj u utorak.

Multimilijarder je prodao nekoliko milijardi dolara Teslinih akcija kako bi finansirao svoj novi poduhvat, a od otkupa od 44 milijarde dolara isplatio je još milijarde – kršeći obećanje da će prestati sa prodajom akcija.

Takođe je izazvao kritičare tako što je pozvao Donalda Trampa i stotine drugih zabranjenih korisnika da se vrate na Tviter i suspendovao određene novinare u očiglednom naletu pika.

Postalo je „neodrživo“ odvojiti budućnost Tesle od Muskovog neredovnog upravljanja Tvitterom, rekao je Kolin Raš iz Oppenhajmera.

Događaji na Tviteru su „previše da bi većina potrošača nastavila da podržava Maska i Teslu“, rekao je Ruš, predviđajući da će milijarderove ludorije naterati bar neke kupce ka drugim opcijama EV – neokaljanih kontroverzama.

Debakl akcija dolazi nakon što su akcije Tesle skočile za više od 700 odsto u 2020. i 50 odsto u 2021.