U bombaškom napadu samoubice na džamiju u Pakistanu ubijeno je 32, na meti policije

U bombaškom napadu samoubice na džamiju u Pakistanu ubijeno je 32, na meti policije

U bombaškom napadu samoubice u prepunoj džamiji u pakistanskom Pešavaru u ponedeljak su poginule najmanje 32 osobe, poslednji napad usmeren na policiju u ovom severozapadnom gradu u kojem su i dalje aktivni islamistički militanti.

Bolnički zvaničnici rekli su da je najmanje 147 ljudi ranjeno, od kojih su mnogi u kritičnom stanju.

Premijer Šebaz Šarif nazvao je eksploziju samoubilačkim napadom. U džamiji je bilo najmanje 260 ljudi, dodao je policijski zvaničnik Sikandar Khan.

Niko nije preuzeo odgovornost za bombaški napad, koji je probio džamiju tokom podne-namaza, zbog čega se srušio zid na vernicima. Zgrada se nalazi unutar visoko utvrđenog kompleksa koji uključuje štab pokrajinske policije i odeljenje za borbu protiv terorizma.

„Shvatamo da je terorista stajao u prvom redu“, rekao je ministar odbrane Khavaja Asif za Geo TV.

Na snimcima vladinog emitera PTV vide se policija i stanovnici koji se bore da uklone krhotine sa mesta eksplozije i nose ranjene ljude na ramenima.

Napad je bio najgori u gradu od marta prošle godine, kada je u samoubilačkom napadu na šiitsku muslimansku džamiju tokom molitve petkom poginulo najmanje 58 ljudi, a ranjeno skoro 200. Militanti Islamske države preuzeli su odgovornost za taj bombaški napad.

Pešavar, koji se nalazi na ivici pakistanskih plemenskih okruga na granici sa Avganistanom, često je na meti militantnih grupa, uključujući pakistanske talibane.

Grupa, poznata kao Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) je kišobran sunitskih i sektaških islamističkih grupa koje žele da zbace vladu i zamene je sopstvenim brendom islamske vladavine.

TTP je pojačao napade otkako je prošle godine okončao takozvani mirovni sporazum sa pakistanskom vladom, koji su pomogli avganistanski talibani.

TTP je inscenirao česte napade na policiju u poslednjih nekoliko meseci. U decembru su islamistički militanti zauzeli centar za borbu protiv terorizma na sjeverozapadu i uzeli taoce da pregovaraju sa vladinim vlastima.