Zelenski: NATO je najbolja garancija bezbednosti za Ukrajinu

Zelenski: NATO je najbolja garancija bezbednosti za Ukrajinu

Predsjednik Vladimir Zelenski je u srijedu potvrdio želju Ukrajine da se pridruži Sjevernoatlantskoj alijansi, nazvavši to „najboljom garancijom bezbjednosti“ za Kijev.

Kako prenosi Evropska istina, Zelenski je to rekao u intervjuu voditelju Si-En-Ena Faridu Zakariji na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

„Bezbjednosne garancije su za nas jedan od glavnih prioriteta. Razumemo da trenutno još nismo tamo, nažalost Rusija to dobro razume i čini sve da nam otežaju pridruživanje. Ali mi smo na putu. NATO-u, jer je NATO najbolja garancija bezbednosti za nas, za našu zemlju, za našu djecu“, rekao je šef države.

Zelenski je zamoljen i da prokomentariše reči bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je dan ranije na Svjetskom ekonomskom forumu rekao da Rusiji treba dati priliku da bude članica svjetskog poretka.

„Rusija je već zaslužila mjesto među teroristima… Naš prioritet danas, naš politički zadatak danas je da se sretnemo sa raznim političkim liderima i ličnostima, onima koji još uvek imaju uticaj ili su ga imali donedavno, kako bi prepoznali veliku grešku koju je Putin uradio. napravili, da prepoznaju da je to agresija Rusije“, odgovorio je predsednik Ukrajine.

Volodimir Zelenski je prošle nedelje izrazio nadu u konkretne odluke u vezi sa članstvom Ukrajine u NATO na samitu Alijanse, koji će ovog leta biti održan u Viljnusu, napominjući da „danas nije dovoljna samo podrška Ukrajini u vidu retorike otvorenih vrata“.

Kako je saopšteno, ulazak Ukrajine u NATO većina građana Ukrajine smatra najboljom opcijom za garantovanje nacionalne bezbjednosti nakon ruske agresije.

Osim toga, više od dve trećine Ukrajinaca je protiv odustajanja od namjere da uđu u NATO u zamjenu za povlačenje ruskih trupa sa okupiranih teritorija.