Ključni osumnjičeni u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu pristao je na dogovor sa istragom

Ključni osumnjičeni u slučaju korupcije u Evropskom parlamentu pristao je na dogovor sa istragom

Glavni osumnjičeni za korupcionaški skandal u Evropskom parlamentu koji uključuje Katar i Maroko odlučio je da otkrije informacije o tom slučaju u zamjenu za blažu kaznu, saopštilo je belgijsko tužilaštvo,  piše Asošijeted pres.

Pjer Antonio Panceri, koji je prošlog mjeseca optužen za korupciju, pranje novca i članstvo u kriminalnoj organizaciji, i njegovi advokati potpisali su memorandum prema malo korišćenom zakonskom članu u kojem se kaje za svoje postupke, saopštili su savjezni tužioci u izjavama.

Prema belgijskom nalogu za hapšenje izdatom za njegovom suprugom i ćerkom, koje žive u Italiji, Panceri je „osumnjičen za političko mešanje sa zvaničnicima koji rade u Evropskom parlamentu u korist Katara i Maroka” u zamjenu za plaćanje. Oijbe zemlje su odbacile optužbe.

Panceri, bivši socijalistički poslanik u Evropskom parlamentu, osnovao je grupu pod nazivom „Borba protiv nekažnjivosti“ za koju se vjeruje da je bila paravan za šemu.

U memorandumu, on se obavezuje da istražiteljima kaže kako je funkcionisala šema, koji su finansijski sporazumi sklopljeni sa drugim zemljama, kako je novac premeštan, ko stoji iza plana i šta su dobili, kao i imena drugih osoba koje bi mogle biti umješane. .

„Ovaj korak znači da će se Panzeri suočiti sa ograničenom zatvorskom kaznom“, navodi se u saopštenju.

Podsetimo, italijanski sud je 16. januara doneo odluku da Pancerijeva ćerka može biti izručena Belgiji pod optužbom za istragu o navodnoj korupciji u Evropskom parlamentu.

Korupcijski skandal povezan je sa podmićivanjem sadašnjih i bivših funkcionera Evropskog parlamenta. U okviru istrage, između ostalih, privedena je i bivša potpredsednica Eva Kajli, koja je optužena za nezakonito lobiranje u korist Katara.

Evropski parlament je, u vezi sa istragom, suspendovao glasanje o davanju bezviznog režima za državljane Katara u EU, a udaljio je i osumnjičenu za korupciju Kajli.

Pročitajte više u članku – Vreće novca za „dobru reč” o Kataru: priča o vrhunskom mitu u Evropskom parlamentu.