U napadu u Siriji poginulo 10, kurdske snage uhapsile 52 militanata

U napadu u Siriji poginulo 10, kurdske snage uhapsile 52 militanata

U raketnom napadu militanata u istočnoj Siriji u petak je bio meta autobus sa zaposlenima u naftnoj industriji, pri čemu je poginulo najmanje 10, saopštila je vlada. Na severu, snage predvođene sirijskim Kurdima saopštile su da su uhapsile 52 militanata u operaciji protiv spavaćih ćelija Islamske države.

Prema sirijskom ministarstvu nafte, raketa je pala u gasno polje Al-Tajm u istočnoj provinciji Deir el-Zur. Nije odmah preuzela odgovornost, ali Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Britaniji, opoziciona grupa za praćenje rata, saopštila je da iza napada stoji ID.

Opservatorija je takođe izvestila o većem broju poginulih u raketnom napadu, navodeći da je najmanje 12 radnika poginulo.

Takođe u petak, Sirijske demokratske snage koje podržavaju SAD i predvode Kurdi saopštile su da su njihovi napadi navodno osujetili napad planiran za novogodišnju noć. Militanti IS su se krili u stambenim područjima i na farmama, navodi se u saopštenju snaga.

Višegodišnja kampanja koju podržavaju SAD uspela je da slomi teritorijalnu kontrolu militanata u Iraku i Siriji, ali borci IS održavaju ćelije za spavanje i izvode napade u kojima je ubijeno mnoštvo Iračana i Sirijaca poslednjih meseci.

Snage predvođene sirijskim Kurdima objavile su u četvrtak svoju operaciju, navodeći porast napada IS i rekavši da „Operacija Al-Jazeera Thunderbolt“ ima za cilj gađanje ćelija koje spavaju u al-Holu i obližnjim oblastima u Tal Hamisu.

Od 2011. Sirija je zahvaćena krvavim građanskim ratom koji je uvukao regionalne i globalne sile. Sirijski predsednik Bašar Asad je uglavnom povratio kontrolu nad zemljom, ali delovi njenog severa ostaju pod kontrolom pobunjenika, kao i snaga turskih i sirijskih Kurda.

Takođe, oko 900 američkih vojnika u Siriji podržava borbu snaga koje predvode Kurdi protiv ID i često su gađali militante IS, uglavnom u delovima severoistočne Sirije pod kontrolom Kurda.

Centralna komanda SAD je u četvrtak izvestila da je izvela oko 313 operacija protiv ID 2022. godine u Siriji i Iraku, uglavnom u saradnji sa snagama koje predvode Kurdi. Prema saopštenju CENTCOM-a, u Siriji je uhapšeno 215 militanata iz grupe Islamska država, a 466 ubijeno.