Crna Gora usvaja program „Ready for EU“ za obuku ljudskih resursa

Crna Gora usvaja program „Ready for EU“ za obuku ljudskih resursa

Vlada Crne Gore je usvojila informaciju o donošenju programa „Ready for EU“ koji podrazumijeva sveobuhvatnu analizu obuke ljudskih resursa, kako bi Crna Gora bila spremna da bude naredna članica Evropske unije, kazao je ministar javne uprave Maraš Dukaj.

Program je, kako je istakao, bitan za Crna Gore u pogledu ljudskih kapaciteta.

„Ovaj program smo pripremali značaj period. Podrzumijeva da ćemo za 6 modula imati ukupnu sveobuhvatnu analizu obuku ljudskih resurasa kako bi Crna Gora bila spremna da bude članica EU“, istakao je Dukaj.

Ovo je, kako je kazao, pokazatelj da Crna Gora ozbiljno planira put ka EU.

„Jedan značajan broj naših funkcionera, državnih službenika i namještenika biće upućeni u briselske institucije“, poručio je on.

Ministarka evropskih poslova Maida Gorčević je navela da se postavljalo pitanje šta nakon IBAR-a.

„Kao jedan od glavnih problema je ulaganje u ljudske resurse i zbog toga smo sa Ministarstvom javne uprave, Upravom za ljudske resurse i Respom došli na ideju da osmislimo novi program kako bismo obučili državne službenike i namještenike za rad u institucijama onog trenutka kada Crna Gora postane članica EU“, navela je ona.

Gorčević je kazala da je program koji obuhvata sveobuhvatnu analizu obuke ljudskih resursa jedini u regionu takvog sadržaja, namijenjen državama koje teže članstvu EU.

Direktor Uprave za ljudske resurse Agron Camaj istakao je da je usvajanjem ovog programa napravljen značajan iskorak.

Objasnio je da će obuke trajati oko mjesec dana, te da će javne pozive za predavače, uskoro raspisati.