Francuska prolazi u četvrtinu finala sa pobjedom nad Poljskom 3:1

Francuska prolazi u četvrtinu finala sa pobjedom nad Poljskom 3:1

Francuska nastavlja put ka odbrani trofeja Svjetskog prvenstva – ,,trikolori“ su slavili 3:1 i čekaju pobjednika večerašnjeg duela Engleska – Senegal (20 h).

Selekcija Didijea Dešana bila je bolja od starta, prijetila preko Mbapea, Žirua, Dembelea, da bi u finišu preživjela dvije velike šanse Poljske u istom napadu – šut Zjelinskog odbranio je golman Ljoris, da bi pokušaj Kaminskog s gol linije zaustavio Upamekano.

Šest minuta kasnije – vođstvo Francuske. Mbape je bio asistent, a Žiru matirao Ščensnog za rekordni, 52. pogodak u dresu reprezentacije, čime je prestigao legendardnog Tjerija Anrija.

Žiru je u 66. iz dobre pozicije pokušao efektno da se još jednom upiše u strijelce, ali Francuskoj pobjeda nije mogla da izmakne.

Potvrdio ju je najmoćniji fudbaler današnjice, Kilijan Mbape. As PSŽ-a je u 74. ,,pocijepao“ mrežu Poljske iz kontre, a efektno se upisao u strijelce i u 91.

Već je stigao do brojke od devet pogodaka na svjetskim prvenstvima, a tek su mu 23 godine. Niko nikad to nije uradio prije njega.

Poljska je u finišu dobila šansu da ublaži poraz. Nakon igre rukom dosuđen je jedanaesterac, a Robert Levandovski pogodio iz drugog puta.

Najprije mu je odbranio Ljoris, ali je izvođenje ponovljeno jer je fudbaler Francuske prerano ušao u kazneni prostor.