2 poginula, 7 ranjeno u retkim sirijskim antivladinim protestima

2 poginula, 7 ranjeno u retkim sirijskim antivladinim protestima

Protesti u sirijskoj provinciji Sveida sa većinom Druza postali su u nedjelju nasilni, što je dovelo do smrti demonstranata i policajca, a sedam drugih je ranjeno.

Antivladine demonstracije su retke u Siriji gde je predsednik Bašar Asad ugasio prodemokratski ustanak pre više od deset godina. Asad je preživeo građanski rat koji je usledio, ali je sukob gurnuo Siriju u siromaštvo, zajedno sa sigurnošću hrane i energetskom krizom.

Iako je Svejda generalno pošteđena građanskog rata, u pokrajini sa većinom Druzi održani su protesti protiv korupcije u poslednjih nekoliko godina, sa tenzijama koje su tinjale između stanovnika i sirijske vlade na čelu sa predsednikom Asadom.

Desetine stanovnika okupilo se pored zgrade guvernera Sveida, osuđujući tešku ekonomsku situaciju i uzvikujući antivladine parole prije nego što su neki provalili u zgradu.

Sirijski ministar unutrašnjih poslova je u saopštenju naveo da su ljudi koji su upali u zgradu naoružani i da su uništili nameštaj, razbili prozore i opljačkali dosijee. U saopštenju se dodaje da je policajac ubijen nakon što su demonstranti napali policijsku stanicu.

Aktivistički medijski kolektiv Suvaida 24 i opoziciona grupa sa sjedištem u Velikoj Britaniji Sirijska opservatorija za ljudska prava rekli su da su snage sigurnosti pucale bojevom municijom na demonstrante. Na jednom snimku iz kolektiva aktivista vidi se demonstrante kako nose ranjenog muškarca koji krvari iz butine.

„Postoji veliko angažovanje bezbednosnih snaga u toj oblasti, a još uvek možete da čujete pucnjeve“, rekao je za Asošijeted pres Rajan Maluf, koji je na čelu kolektiva Suvaida 24.

Nashaat al-Atrash, poslanik Druza u parlamentu Sirije, osudio je demonstrante zbog upada u zgradu guvernera i pozvao na smirenost. „Cela Sirija prolazi kroz ekonomsku krizu“, rekao je on na sirijskoj televiziji Al-Ikhbaria, tvrdeći da bi spoljne snage mogle da pokušavaju da podstaknu tenzije kroz besne demonstracije.

Nakon napada militantne grupe Islamska država na Sveidu 2018. godine, više stanovnika uzelo je oružje da zaštiti svoje kvartove. Lokalni aktivisti su izvestili o sukobima prošlog ljeta između naoružanih stanovnika i naoružanih grupa povezanih sa sirijskom vladom i bezbjednosnim agencijama.